koşuyolu rezonans

+90 216 545 45 55

Selenyum Eksikliği Zayıflamaya Engel Midir?
  1. Home
  2. Genel
  3. Selenyum Eksikliği Zayıflamaya Engel Midir?
Selenyum

Selenyum Eksikliği Zayıflamaya Engel Midir?

SELENYUM eksikliği zayıflamaya engel midir?

 

Evet…

Birçok diyeti ve spor programı yapıyor olmamıza rağmen hala zayıflayamıyorsak, bunun sebebi selenyum eksikliği olabilir.

Selenyum, vücudumuzun günlük olarak çok az miktarda ihtiyaç duyduğu bir element olmasına rağmen, insan sağlığı açısından doğada bulunan önemli bir mikro elementtir. Bu mineral insan vücudunda üretilemez, bu sebeple ki dışarıdan besinler ile veya gıda takviyesi olarak almamız gerekmektedir. Selenyum dünya üzerinde doğal olarak havada, suda ve toprakta bulunmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenen bir birey gıdalarla günlük selenyum ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Selenyumun vücudumuzdaki temel görevi, metabolizmamızı düzenleyici enzimlerin yapısına kofaktör (yardımcı) olarak katılarak, bu enzimlerin sağlıklı çalışmasını sağlamaktır. İskelet ve kas sistemlerinden, dolaşım sistemine, karaciğer ve tiroid bezine kadar pek çok organımızda ve dokularımızda selenyum kullanılır ve bulunur.

 

Selenyum eksikliği zayıflamaya engel midir?

Günümüz teknoloji ve araştırmaları ışığında selenyum elementi üzerine yapılan çalışmalar giderek artmakta ve önem kazanmaktadır. Bu artan araştırmalar ışığında selenyumun insan sağlığına fayda sağladığı pek çok alan gün yüzüne çıkmıştır. Genel olarak selenyumun düzenleyici görevleri bir çok vücut sisteminin işleyişini iyileştirdiği ve düzenlediği gözlemlenmiştir. Günümüz sağlık ve güzellik algısından dolayı selenyumun iki önemli işlevi ön plana çıkmaktadır.

Bunlardan ilki antioksidan bir madde olan selenyumun cildin parlak ve sıkı görünmesini sağlayarak kırışıklık geciktirici özellikleri ön plana çıkmaktadır. Ayrıca ciltteki lekelere, hücrelerin yenilenmesine ve iltihaplanmayı önlediği gözlemlenmiştir. Bir diğer dikkatleri üzerine çeken özelliği ise zayıflamaya olan etkileridir. Bu konuya selenyum elementinin direkt etkisi olmasa da vücudumuzda en çok selenyum kullanılan ve ihtiyaç duyulan yerlerden olan tiroid bezleridir. Tiroid bezlerinin düzenli çalışması ve sağlıklı olması için selenyum elementinin rolü önemlidir. Bu durumda selenyum elementinin eksikliği tiroid bezlerinin çalışmasını sekteye uğratacağından kalori yakma ve kilo verme durumları insan vücudu için zorlaşır.

Yazımızın başında belirttiğim gibi günümüz sağlık ve güzellik algısından dolayı selenyumun bu iki özelliği diğer pek çok önemli faydasından fazlaca ön plana çıksa da insan sağlığı için selenyum elementi bir çok fayda sağlamaktadır. Bu faydaların en önemlilerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendirmesi gelmektedir.

Enfeksiyon ve viral hastalıklardan da koruma sağladığı yapılan çalışmalar ile gün yüzene çıkmıştır. Selenyum elementinin bir diğer özelliği ise beyin hücrelerinde fazlaca kullanılmasıdır bu durumda nörolojik rahatsızlıkların da önüne geçme özelliğini ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca kalp sağlığını koruduğu ve selenyum eksikliği olmayan hastalarda %24 oranında kalp rahatsızlıklarının azaldığı da yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir. İnsan sağlığı için günümüz tehditlerinin başında gelen kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu ve risk azaltıcı etkisi de mevcuttur.

Selenyum eksikliği zayıflamaya engel midir?

Peki selenyumun vücudumuzda eksik olduğunu nasıl anlarız. Baş belirti olarak tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmaması olarak görülebilir, elbette bu durum tek başına selenyum kaynaklı olmayabilir. Tırnak ve saç yapısının bozulması ve etkilenmesi de vücudumuz için pek çok mikro besin değerinin eksikliğini belirttiği gibi selenyum eksikliğinin de belirtileri arasındadır. Cilt ve saç solgunlukları, kas yapısının bozulup zayıflaması, yorgunluk ve zihin bulanması gibi pek çok belirtileri mevcuttur.

Selenyum elementi doğada havada, suda ve toprakta bulunmaktadır. Fakat her iklimde ve bölgede aynı oranda bulunmamaktadır. Bu durumda selenyum, tüketilen besinin yetiştiği ve yaşadığı ortamdaki selenyum miktarı, o besinin içindeki selenyum oranı ve miktarını etkilemektedir. Selenyum en fazla tahıl ve tahıl içeren gıdalarda ve et, balık, serbest gezen tavuk yumurtası gibi hayvansal gıdalarda gözlemlenmiştir. Gündelik içilen su içerisinde bile selenyum eser miktarlarda bulunsa bile vücudun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemektedir.

 

Selenyum eksikliği zayıflamaya engel midir?

Genel olarak selenyum minareli insan sağlığı ve vücudu için önemli bir mikro mineraldir. Eksikliği insan sağlığı için birçok soruna sebep olmaktadır. Fakat selenyum minerali mucize bir ölümsüzlük iksiri değildir. Selenyum tek başına insan yaşamı için mucizeler yaratamaz. Bu sebep ile de dengeli ve sağlıklı olarak vücudumuzun ihtiyacı olan diğer mikro ve makro besinleri düzenli ve sağlıklı olarak almalıyız. Besinlerin ve minerallerin faydalarının yanında aktif ve hareketli bir yaşamı da benimsemeliyiz. Önümüzde okuyacağımız, yazacağımız ve göreceğimiz pek çok güzel günler için sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemlidir. Sağlıcakla kalın…

 

Elif Büşra Gül

Rezonans Terapisti/ Sağlıklı Yaşam Koçu

Bu gönderiyi paylaş

One Response

Leave a Reply

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

CAPTCHA image

Bu, spam’ı önlememize yardımcı olur, teşekkür ederiz.

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

error: İçerik Koruması