koşuyolu rezonans
Toksik Yük Ve Toksik Yükü Azaltmanın Yolları
  1. Home
  2. Genel
  3. Toksik Yük Ve Toksik Yükü Azaltmanın Yolları
Toksik Yük Ve Toksik Yükü Azaltma Yolları

Toksik Yük Ve Toksik Yükü Azaltmanın Yolları

Toksik Yük

Modern yaşam tarzının getirdiği birçok faktör zamanla vücutta toksik yükün artmasına sebep olabilir. Toksik yük vücuttaki zararlı maddelerin birikimi ve vücudun bu toksik yükü atma kapasitesinin dolması sonucu ortaya çıkar. Bu toksik maddeler çeşitli kaynaklardan gelir ve zamanla vücutta birikerek birçok sağlık problemini ortaya çıkartır.

Vüdudun Toksik Yükü Nasıl Artar?

  • Çevresel faktörler ve kirletici etkenler

Endüstriyel atıklar, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği ve kimyasal maddeler vücuttaki toksik yükü artırabilir. Fabrika atıkları, trafik ve insan kaynaklı hava kirliliği,  tarım ilaçları gibi faktörler, günlük yaşamımızda sürekli maruz kaldığımız toksik yük kaynaklarıdır. Ağır metal zehirlenmeleri de bu faktörlerden birisidir.

  • Beslenme Alışkanlıkları

Fast food tarzı beslenme, işlenmiş ve paketli gıdalar, gıda katkı maddeleri ve kimyasal içerikli ürünler, vücudumuza toksik ve zararlı maddelerin girişini artırabilir. Pestisitlerle kontamine olmuş meyve ve sebzeler ve ağır metal içeren deniz ürünleri de vücutta toksik yükün artmasına sebep olabilir.

  • Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri

Bazı kozmetik ürünler, cilt bakım ürünleri ve temizlik malzemeleri de kimyasal madde içermeleri nedeniyle vücuttaki toksik yükü artırabilir. Bu ürünlerle beraber toksik maddelerin cilt tarafından emilmesi ve vücuda girmesi mümkündür.

  • Sigara ve Alkol Tüketimi

Sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı vücuttaki toksik madde seviyelerini artırabilir.

  • Stres ve Duygusal Faktörler

Yoğun stresli yaşam ve kronikleşmiş stres, duygusal sıkıntılar ve sürekli devam eden endişe durumu, vücuttaki toksik yük seviyelerini artırabilir. Stres hormonları, vücutta biyokimyasal değişikliklere neden olarak vücudun toksik yükünü arttırabilir.

 

Toksik Yük Ve Toksik Yükü Azaltma Yolları

 

Vücutta Toksik Yükü Arttıran Ve Zehirleyen Ağır Metaller

 

  • KURŞUN

Hava kirliliği, petrol atıkları, sigara, kuşun kalemler, saç boyaları gibi maddelerden vücuda geçebilir. Kurşun sinir sistemine, kemik sağlığına ciddi zararlar verebilir. Çinko, kalsiyum, B vitaminleri bu zararlı etkileri azaltmada yardımcıdır.

  • KADMİYUM

Konserve gıdalar, sigara, deterjanlar, yeni üretilmiş halılar ve tarımsal gübreler aracılığıyla vücuda girer. Böbrekler ,sinir sistemi, kemik sağlığı ve solunum sistemine ciddi zararlar verebilir. Kadmiyum yükünü azaltmak için A, C ve E vitaminleri , kalsiyum,  selenyum, soğan, sarımsak ve pırasa gibi sebzelerden yararanılabilir.

  • ALİMİNYUM

Diş macunları , sigara, bazı tuzlar ve peynirler, mide için kullanılan ilaçlar, terden koruyucu deodorantlar zararlı alüminyum içerirler. Aliminyum toksisitesi hafıza bozuklukları ve Alzheimer hastalığına sebep olabilir. Kalsiyum, çinko, magnezyum, B6 vitamini gibi vitaminler  bu zararları azaltabilir.

  • CİVA

Ton balığı konservesi ve diş dolgularında bulunan amalgam ile vücuda girerler. Böbrek, karaciğer ve özellikle beyin fonksiyonlarını bozan civanın zararlarından kurtulmak için soğan, pırasa, yumurta tüketilebilir. Ayrıca C vitamini, selenyum, kalsiyum çinko gibi vitamin ve mineraller de kullanılabilir.

  • BAKIR

Bakır su borularından vücuda girebilen bu metal, demir ve çinko gibi vücuda yararlı minerallerin vücutta kullanımını engeller. Yumurta, soğan, sarımsak, pırasa bu zararları azaltabilir. Ayrıca eksilen çinko ve demir minerallerinin de dışarıdan takviye olarak alınması gerekebilir.

  • ARSENİK

Bazı alkollü içecekler, tuzlarda ve boyalarda bulunabilir. Karaciğer, böbrek ve solunum sisteminde olumsuz etkileri gösteren arsenik için antioksidan A, E, C vitamini gibi bazı vitaminler ve selenyum fayda sağlayabilir.

  • FLOR

Diş macunları, ağız gargaraları, teflon tavalar ve flor miktarı yüksek içme suları kaynağıdır. Kemik ve dişlere zarar veren flordan kurtulmak için kalsiyum alımı arttırılmalı.

 

Toksik Yük Ve Toksik Yükü Azaltma Yolları

 

Vücuttaki toksik yükün artması, genel sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Bu durum, bağışıklık sistemi sorunları, sindirim rahatsızlıkları, enerji düşüklüğü ve hatta kronik hastalıklarla ilişkilendirilebilir.

Bunun yanında vücutta kontrolsüz candida mantarı çoğalmasının da vücutta ağır metak ve toksik madde ile ilişkili olabileceğini birçok yapılan çalışma göstermektedir.

Kronik yorgunluk, bağışıklık sistemi hastalıkları, uyku problemleri, nörolojik ve psikolojik problemler gibi benzer birçok sorunun bir sebebinin de vücuttaki ağır metal toksisitesi olabileceği düşünülmektedir.

 

Toksik Yükten Kurtulma Yolları

Toksik yükten kurtulmak için ise sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli sıvı alımı ve su tüketimi, doğal, organik ve katkısız gıda ürünlerini tercih etme, çeşitli detoks yöntemleri uygulama ve stres yönetimini sağlama gibi adımlar atılabilir. Bu, vücudun doğal detoksifikasyon (temizleme) sistemlerini destekleyerek toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında ağır metal şelasyonu da toksik yükün azalmasında yardımcıdır

 

Toksik Yük Ve Toksik Yükü Azaltma Yolları

 

Şelasyon Nedir?

Vücutta biriken toksik maddelerin ve ağır metallerin kuvvetli bir şekilde bağlanarak bağırsaklardan emilimini engellenmesine ve vücuttan uzaklaştırılmasına “şelasyon” denmektedir. Şelasyonla beraber vücuuta biriken toksik maddeler ve ağır metaller vücuutan atılır. Demir, kurşun, civa, kadmiyum gibi ağır metaller de bu yöntem ile vücuttan uzaklaştırılabilir.

Unutmayın, vücuttaki toksik yük, dikkat edilmediğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı ve bilinçli seçimler yaparak vücudunuzu toksinlerden arındırabilir ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olabilirsiniz.

 

 

 

Şevval Şahin Baybaş

Bu gönderiyi paylaş

Leave a Reply

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

CAPTCHA image

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

error: İçerik Koruması