Yediklerinizden kısmadan da kilo verebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu yazımızda size çığır açan bir beslenme biçiminden ve hatta hayat tarzından bahsedeceğiz. Muhtemelen bir çoğunuz daha önce aralıklı oruç diyetini duymuşsunuzdur. Aralıklı oruç diyeti yediklerinizden değil sadece yemek yediğiniz saatlerden feragat etmeniz kilo vermenizi sağlıyor. Evet yanlış duymadınız kilo vermek için güçten düşmenize ve sıkı diyet listelerine bağlı kalmanıza gerek yok.
Bu yazımızda size tüm detaylarıyla aralıklı oruçtan bahsedeceğiz. Peki, nedir bu aralıklı oruç diyeti? Yararları ve riskleri neler? Kilo vermede ne kadar etkili? Tüm bunları ve daha fazlasını bu yazıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
ToggleAralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Aralıklı oruç diyeti gün içinde belirlenen saatlerde yemek yenilmesi ve kalan saatlerde ise bir nevi oruç tutulmasıdır. Tabii bunu günlük hayatınıza entegre ederek bir rutin haline getirmeniz gerekiyor.
Bu beslenme tarzı son dönemlerde popüler olsa da tarihi tahmin ettiğinizden de daha eski zamanlara dayanıyor. Aralıklı oruç avcı toplayıcı dönemlerinde bile uygulanan bir beslenme tarzıdır.
Aslına bakarsanız aralıklı oruç tam anlamıyla bir diyet değildir. Bunun nedeni ise yediğiniz yemeklerden kısmınıza gerek olmamasıdır. Aralıklı orucu beslenme şekli olarak nitelendirebiliriz. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu beslenme şeklinin birçok farklı uygulama türü vardır. Gelin birlikte aralıklı oruç çeşitleri nelerdir? Nasıl uygulanması gerekiyor birlikte inceleyelim.
Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Uygulanır?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi aralıklı oruç diyeti birçok farklı türden oluşuyor. Bu yazımızda sizlere en popüler olan ve en çok uygulanan türlerinden bahsedeceğiz. Bunlardan ilki 16:8 yöntemidir.
16:8 aralıklı oruçta 16 saat vücudunuzu dinlendirip kalan 8 saatlik süreçte beslenmeniz gerekiyor. Dinlenme sürecini kalori değeri olan hiçbir şey tüketmeden geçirmelisiniz. Ancak su, yeşil çay ve şekersiz kahve gibi kalori değeri olmayan içecekler tüketebilirsiniz. 16:8 aralıklı oruç uygulamasına yeni başlayanlar için zor gibi görünse de en çok tercih edilen aralıklı oruç yöntemi olarak bilinmektedir.
Aralıklı orucun bir diğer türü ise 5:2 yöntemidir. 16:8 yönteminden farklı olarak saat bazında değil de haftanın 5 günü normal kalan 2 günü ise kalori kısıtlı biçimde beslenmesidir. Kalori kısıtlı günler ve dinlenme günleri rastgele belirlenmez. 5 gün üst üste dinlenme günü kalan 2 gün ve aynı şekilde birbiri ardına gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Aynı zamanda bu 2 gün boyunca maksimum 800 kalori alabilirsiniz.
Bu yazımızda size bahsedeceğimiz son aralıklı oruç yöntemi ise ‘ye dur ye’ yöntemidir. Bu saydıklarımızın arasında belki de uygulaması en zor yöntem diyebiliriz. Ye dur ye aralıklı oruç yönteminde haftada maksimum 2 kez olacak şekilde 24 saat oruç tutuluyor. Akşam yemeği sonrası başlayan bu oruç ertesi günün akşam yemeğine kadar devam eder. Bu süreç 24 saati kapsamaktadır.
Aralıklı oruç diyeti her ne kadar kolay gibi görünse de yararları olduğu gibi riskleri de vardır. Bu nedenle aralıklı oruca başlamadan önce beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca herhangi bir kronik rahatsızlığınız ya da düzenli kullanmanız gereken ilaçlar varsa bu diyet sizin için pek de uygun olmayabilir.
Aralıklı orucun diyetten ziyade bir yaşam tarzı olduğundan ve bazı faydalarından bahsetmiştik. Peki, aralıklı orucun riskleri nelerdir ve herkes için uygun mudur?
Aralıklı Oruç Diyetinin Yararları ve Riskleri
Yaşam tarzı olarak aralıklı oruç ya da bilinen adıyla aralıklı oruç diyeti kilo vermeye yardımcı olsa da bilinen bazı riskleri vardır. Genel kanı bu diyetin yararlı olduğunu düşünse de çalışmalar, bazı risklere sebep olacağı yönündedir.
- Baş ağrısı ve baş dönmesi: Bunlardan ilki baş ağrısı ve baş dönmesidir. Aralıklı oruçta yemek yemediğiniz süre içinde geçen zaman dilimi alışık olmadık bünyelerde ters etkiler yaratabilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi şikâyeti de bunlardan biri. Dahası eğer kronik bir baş ağrısı sorununuz varsa aralıklı oruç diyeti bunu daha kötü etkilemektedir.
- Sindirim sistemi problemleri: Ayrıca kabızlık, şişkinlik ve mide bulantısı gibi sindirim problemleri de aralıklı oruçla tetiklenebilir. Bazı aralıklı oruç yöntemleriyle gelen uzun saatler süren açlık sindirim sisteminizi kötü etkileyebilir.
- Sinirlilik hali: Aynı zamanda alışık olmayan bünyelerde uzun süreli açlığın sinir sistemini olumsuz yönde etkilemesi olası bir problemdir. Uzun süreli açlık bazı zamanlarda sinir sisteminin zayıflamasını bazı durumlarda ise enerji düşmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle aralıklı oruca başlamadan önce vücudunuzu dinlemeniz ve buna uygun olup olmadığını anlamanız gerekiyor. Bunun için bir beslenme uzmanına ulaşabilirsiniz.
Aralıklı Oruç Diyeti Ne Kadar Etkili?
Bu beslenme biçimini yalnızca diyet olarak nitelendirmek doğru olmaz. Aralıklı oruç, aynı zamanda bir yaşam tarzıdır. Dünyada ve tabii ülkemizde birçok insan bunu bir kilo verme yöntemi olarak değil de daha sağlıklı bir yaşam için yapıyor. Kendi içerisinde de birçok farklı türü olan aralıklı oruç diyetiyle siz de fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Böylece hayalet ettiğiniz fiziğe kavuşabilirsiniz.
Nizami bir şekilde yapıldığında aralıklı oruç diyeti oldukça etkilidir. Ancak etkisini göstermesi için acele etmeyin. Aralıklı oruç sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle aralıklı oruca başladıktan bir ay sonra tartıya çıkmanızı öneririz.
Mart 2019 tarihinde çalışmaya başladığı Koşuyolu Rezonans Sağlık ve Eğitim Hizmetleri’nde, biofeedback terapileri ile obezite ve gıda bağımlılığı üzerinde çalışmıştır.