koşuyolu rezonans

+90 216 545 45 55

Alkol Bağımlılığı: Alkol Nasıl Bırakılır?
  1. Home
  2. Genel
  3. Alkol Bağımlılığı: Alkol Nasıl Bırakılır?
Alkol Nasıl Bırakılır

Alkol Bağımlılığı: Alkol Nasıl Bırakılır?

Alkol Bağımlılığı: Alkol Nasıl Bırakılır?

Bugünkü yazımızda çeşitli bağımlılıklar arasından mücadele etmesi en zor ve en güçlü bağımlılıklardan biri olan alkol bağımlılığı konusunu ele alıcaz.

Hayatın karmaşıklığı içinde, birçok insan bağımlılıkla mücadele edebilir. Bu bağımlılıklardan biri de alkol bağımlılığıdır. Bu yazıda, alkol bağımlılığının ne olduğunu, bağımlılığın neden ortaya çıkabileceğini, etkili tedavi yöntemlerini ve kimlerin bu riskli durumla karşı karşıya olabileceğini keşfedeceğiz.

Alkol Bağımlılığı Nedir?

Alkol bağımlılığı, bireyin alkol tüketimine karşı kontrolünü kaybettiği bir durumu ifade eder. Bu durum, alkolü sıklıkla ve aşırı miktarda tüketme isteği, toleransın gelişmesi (aynı etkiyi elde etmek için giderek daha fazla alkol tüketme ihtiyacı) ve alkolü bırakmaya yönelik isteksizlikle karakterizedir. Ayrıca, alkol bağımlılığı olan bireyler genellikle alkol tüketimini devam ettirmek için sosyal, mesleki veya kişisel sorumluluklarını ihmal ederler. Ve ya bu sosyal ortamlarda genellikle alkolü tercih ederler.

Çevresindeki insanları da alkol alabileceği hatta sosyalleşirken dahi buna uygun bir şekilde çevreyi düzenleyebileceği insanlardan seçerler. Kimi zaman bu dışarıdan eğlenceli gözükse de içten içe aslında çok riskli bir durumdur. Çünkü sosyal ortamla beraber kişi birazda etrafına güvenerek durabileceği yeri belirlemekte zorlanır her geçen gün tolerans seviyesinin artmasıyla aldığı alkol miktarını da arttırma eğilimi gösterir. Bu noktada kişinin hazzı aldığı seviye giderek yükselir ve birey nerede duracağını belirleyemez ve bu da krize kadar gidebilir.

Alkol Nasıl Bırakılır

Bağımlılık Nedir ve Neden Olur?

Bağımlılık, bir madde veya davranışa karşı kontrol kaybını içeren, sürekli olarak bu maddeye veya davranışa ihtiyaç duyma durumudur. Alkol bağımlılığının nedenleri karmaşıktır ve genellikle biyolojik, genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkar. Genetik yatkınlık, ailede alkol bağımlılığı öyküsü, stres, depresyon, çocukluk travmaları ve sosyal baskılar gibi etkenler bağımlılık riskini artırabilir.

Bağımlılık, madde kullanımının beyinde ödül sistemini etkileyerek, bu maddeyi tekrar kullanma isteğini artırmasıyla ortaya çıkar. Beyindeki ödül sistemini manipüle eden maddeler, kişide bir bağımlılık döngüsü oluşturabilir.

Tedavisi Nasıl Olmalı?

Alkol bağımlılığının tedavisi, genellikle bütüncül bir yaklaşım gerektirir. İlk adım, bireyin alkol kullanımını bırakmaya karar vermesidir. Ardından, tıbbi destek ve terapi gibi profesyonel yardımların alınması önemlidir.

Tedavi planları genellikle bireye özel olarak uyarlanır ve bilişsel davranışçı terapi (BDT), ilaç tedavisi ve destek grupları içerebilir. BDT, bireyin alkolle ilişkili düşünce ve davranışlarını anlamasına yardımcı olurken, ilaç tedavisi, alkol kullanımının neden olduğu biyolojik etkilerle mücadele etmeye odaklanır. Destek grupları, bireyin benzer deneyimlere sahip diğer insanlarla bağlantı kurmasına ve birbirlerine destek olmalarına olanak tanır.

Kimler Riskli Grubundadır?

Alkol bağımlılığı herkesi etkileyebilir, ancak belirli risk faktörleri olan bireyler daha yüksek bir risk altında olabilir. Genetik yatkınlık, aile geçmişinde alkol bağımlılığı, psikiyatrik bozukluklar, stresli yaşam olayları ve erken yaşta alkol kullanımı bu risk faktörlerine örnektir.

Ayrıca, sosyal ve ekonomik faktörler de riski artırabilir. Düşük gelir düzeyi, işsizlik ve sosyal izolasyon, alkol bağımlılığına eğilimi artırabilir.

Kişi hayatındaki olumsuz yaşam deneyimlerini belli bir süreliğine unutmak için genellikle alkole yönelir. Bunu bilinçli olarak yapmaz ve bu durum zamanla beraber bir alışkanlık sürecine evrilir. Belki de kişi için alkol bir içecek değil aslında hayatındaki olaylara bazen bir kaçış bazen ise arkasını kısa süreliğine dönebilmeyi ifade eder.

Sonuç olarak, alkol bağımlılığı hayatı derinden etkileyen ciddi bir durumdur. Ancak, uygun tedavi ve destekle, bireyler bu bağımlılıktan kurtulabilir ve sağlıklı bir yaşam sürme yolunda ilerleyebilirler. Profesyonel yardım almak, bu süreçte önemli bir adımdır ve bağımlılıkla mücadelede destek sistemleri kritik bir rol oynar. En önemli olan durum ise kişinin bu noktada kararlı ve istikrarlı olmasıdır. Çünkü bu süreç kolay ve kısa bir süreç değildir.

Alkol Nasıl Bırakılır

Rezonans Sistemi İle Alkol Bırakmak Mümkün Müdür?

Biyo-rezonans işlemlerinde kişi ile alkol tedavisi üzerinde çalışıldığında en güçlü sonuç veren bağımlılık kırma yöntemlerinden biridir. Çünkü rezonans ile beraber kişinin vücudunda hem alkole karşı fiziksel bir temizleme işlemi yani bir detoksifikasyon başlatılabildiği gibi aynı zamanda bağımlılıkların duygusal kısmı ile de çalışılabilir böylece hasta bütüncül bir bakış açısı ile ele alınmış olur.

 

 

 

 

Uzman Klinik Psikolog Selin Kul

Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır Alkol Nasıl Bırakılır

Bu gönderiyi paylaş

Leave a Reply

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

CAPTCHA image

Bu, spam’ı önlememize yardımcı olur, teşekkür ederiz.

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

error: İçerik Koruması