Zayıflama sürecinde kişinin fazla kilolarından kurtulmasında yüksek lifli gıdalar etkilidir. Diyet yöntemiyle kilo vermek isteyen kişilerin beslenme düzenine mutlaka eklemesi gereken lifli besinler kişinin kendisini tok hissetmesini sağlar.
Kilo aldırmayan lifli yiyecekler doyurucu özelliği sayesinde kişinin normalden daha az yemesine yardımcı olur. Lifsiz gıdaların yarısı kadar tüketilen lifli yiyecekler diyet yapan kişinin doyması için yeterlidir. Yüksek lif barındıran gıdalar kişinin iştahını kesmesiyle de kilo vermede ayrı bir etki gösterir.
Bağırsakların düzgün bir şekilde işlemesinde de görev alan lifli besinler sindirim sistemine hareket kazandırır. Kişinin tükettiği faydalı ve zararlı enzimlerin ayrımında rol oynayan bağırsakların işlevini verimli bir biçimde göstermesine aracı olan lifler pek çok diyet listesinde yer alır.
‘Daha az yiyerek’ kilo vermeye yardımcı olan lifli gıdalar tüketimi kolay besinlerde bulunur. Baklagiller ve tahıl ürünlerinde daha fazla olan lif kişinin sağlığına yalnızca ideal kiloya ulaşma konusunda etki göstermez. Lif insan vücudu için gerekli olan bir unsurdur. Daha sağlıklı bir sindirim sisteminin yanında sağlıklı bir vücudun sırlarından biridir.
Kişinin kilosuna, vücut tipine, yiyeceklere olan hassasiyetine göre belirlenen diyet programlarında yer alan lifli besinler zayıflama sürecinde olumlu etkilerini sergiler. Bağırsaklarını daha dinamik hale getiren ve kişinin tokluk hissi yaşamasını sağlayan lifli yiyecekleri diyetinize dahil etmeden evvel ‘lifin’ ne olduğuna dair daha detaylı bilgi sahibi olalım.
İçindekiler
ToggleBesinlerde Bulunan Lif Nedir?
Diyet menülerinde vazgeçilmez bir yere sahip olan lifli gıdalar, besinlerin sindirilemeyen kısımlarını ifade eder. Lif; bitkilerin sindirilmeyen, posa olarak da isimlendirilen kısmıdır. Kalın bağırsakta toplanan lif suda çözünen ve çözünmeyen şeklinde ikiye ayrılır;
- Suda çözünen lif kandaki şeker ve kolesterol seviyesinin dengede olmasını sağlar. Besinlerin birçoğunda bulunan lif suda çözünen yapıya sahiptir.
- Suda çözünemeyen lif ise bağırsakların hareketlerini düzenler. Vücutta fazla olan atıkların dışkı olarak atılmasını sağlar. Bu nedenle kabızlık, ishal gibi sorunlar için çözünemeyen lif barındıran gıdalar tüketilmelidir.
Doyurucu özelliği ile lif kişinin daha az besin tüketmesini sağlar. Böylece lif kişinin kilo verme sürecinde etkili bir rol alır. Lifli gıdalar insan vücudu tarafından sindirilmez, posa halinde kalın bağırsağa kadar ilerler. Kalın bağırsakta bulunan yararlı ve zararlı bakteriler ise bu posa yani lif ile baş başa kalır. Zararlı bakterileri hapseden lifin bir kısmı yararlı bakteriler sayesinde az da olsa çözünür.
Bakterilerin dengelenmesini sağlayan lif bağırsak sağlığını korur. Bağırsakta bakteriler yüzünden meydana gelme ihtimali olan iltihaplanma gibi durumların önüne geçer. Ülser, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini azaltır.
Hem fazla kilolardan kurtulmak hem de bağırsak sağlığını korumak için tüketilmesi gereken besinlerin neler olduğunu beraber öğrenelim.
Hangi Gıdalar Lif Açısından Zengindir?
Lifli gıdalar sağlıklı bir biçimde kilo vermenin etkili yoludur. Lif açısından zengin olan besinler de bu beslenme biçiminde yer alır. Bu besinler suda çözünen lifler ve çözünemeyen lifler olarak iki ayrı grupta toplanır.
Suda çözünen ve sağlık için oldukça faydalı olan lifli besinler;
- Meyve (elma, armut, muz, portakal vb.)
- Sebze (ıspanak, enginar vb.)
- Baklagiller (mercimek, bezelye vb.)
- Soya sütü
- Yulaf
- Arpa
- Keten tohumu
Bu besinlerin dışında kalan diğer lifli gıdalar ise suda çözünmez. Fakat bağırsak sağlığı için büyük önem taşır;
- Meyve ve sebze kabukları
- Tohum (karpuz, elma çekirdeği vb.)
- Fındık
- Kepek (mısır, pirinç, buğday vb.)
- Tahıl gıdaları (barbunya vb.)
- Patates
Bitkisel olan bu gıdaların kabukları, kökleri, sapları lif açısından ayrıca zengindir. Fakat insan vücudu bu lifleri sindirebilecek enzimleri barındırmaz. Bu yüzden lif kalın bağırsakta görevli bir konuma ulaşarak vücudun, özellikle bağırsakların, sağlığına katkıda bulunur.
Sağlıklı zayıflamanın ideal yöntemlerinden biri olan lifli gıdalar vücutta farklı görevleri de üstlenerek çeşitli faydalar taşır. Lifli besinleri tüketmeden önce sağlığa olan faydalarının neler olduğuna dair daha fazla bilgi sahibi olalım.
Lifli Gıdaların Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Fazla kilolarına veda etmeyi planlayan kişinin diyet programına dahil olan lifli gıdalar sağlığa sadece bu noktada fayda göstermez. Lifli besinlerin sahip olduğu faydalardan en göze çarpanı kilo vermedeki etkisi olsa da başka özellikleri de mevcuttur;
- Bağırsak hareketlerinin düzene girmesini sağlar.
- Kabızlık, ishal gibi bağırsak kaynaklı sorunların geçmesinde rol oynar.
- Bağırsaktaki bakteri varlığını dengeleyerek bağırsak hastalıklarının patlak vermesini engeller.
- Kolesterol seviyesini dengeler. Az yoğunluklu lipoprotein yani LDL birikiminin önüne geçer.
- Kolesterolü düzenlemesi ile dolaylı olarak kalp ve damar sağlığını da korumuş olur.
- Kan şekerinin normal seviyede kalmasını sağlar. Şeker emiliminin yavaşlamasını sağlar.
- Lifli gıdalar diğer besinlerden daha doyurucudur. Aynı porsiyonda tüketilen lifli ve lifsiz besin arasında lifli besin kişinin daha az kalori almasına yardımcı olur. Böylece kişi az yemesine rağmen yeterince doymuş olur. Bu sayede de zayıflama süreci daha kolay geçer.
Bu faydaları ile lifli yiyecekler tüketilmesi gerekli hatta cazip olan besinlerdir. Lif sağlığa olan bu faydaları sayesinde zayıflamak için tercih edilmesi şart olan bir unsurdur.
Yüksek Lifli Gıdalar Nasıl Zayıflatır?
Kilo verme sürecinde herkesin uyguladığı diyet programı farklıdır. Yüksek lifli gıdalar barındırması birçok diyet listesinin ortak noktasıdır. Lif bakımından yüksek olan besinlerin nasıl zayıflattığı ise lifin özelliklerinde saklıdır;
- Lif kişinin normalden daha az yemesine rağmen doymuş hissetmesini sağlar.
- Bağırsakları canlandırmasıyla vücutta biriken ve fazla kütleye neden olan atıkların daha rahat atılmasını sağlar.
- Kilo almaya neden olan şeker hastalığının önüne geçer. Kandaki şekerin yükselmesine engel olur.
- Kolesterol seviyesini dengede tutarak kişinin düzenli beslenmesinin önünü açar.
- Lifli beslenme bir süre sonra kişinin iştahını azaltır.
Bu özelliklere sahip oluşuyla kişinin zayıflamasını sağlayan yüksek lifli yiyecekler kişinin kendisine uygun beslenme tipini benimsemesiyle etki gösterir. Kilo, yaş, cinsiyet gibi etmenlerin değerlendirilmesiyle hazırlanan lifli beslenme programları kişinin zayıflamasına yardımcı olurken lifin olumlu etkilerinden de faydalanmasını sağlar. Koşuyolu Rezonans’ın sağlıklı bir zayıflama için önerdiği beslenme çeşidinden biri olan lifli gıdalar basit ve yararlı bir tercihtir.
Lifli Besinler Tokluk Hissi Sağlar Mı?
Sindirilmemesi nedeniyle lifli gıdalar toklu hissi sağlar. Ağızda başlayan sindirim protein, karbonhidrat gibi enzimlerin kolayca sindirilip vücut tarafından kullanılmasını sağlar. Fakat aynı şey lifli besinler için geçerli değildir. Ağız, mide ve ince bağırsakta sindirilmeyen lif kalın bağırsağa posa halinde ulaşır. Burada ise suda çözünür ya da bağırsağın hareketlerini düzenleyerek boşaltım sisteminde rol üstlenir.
Lifli besinlerin vücuttan diğer besinlerden daha uzun süre sonra atılması kişinin hissettiği tokluğu oluşturur. Hala vücudunda olan gıda posası yüzünden kişi acıkmaz, iştahlı hissetmez. Dolayısıyla lif kan şekerini, kolesterolü, bağırsak hareketlerini düzenlerken aynı zamanda kişinin açlık çekmesine engel olur. Tokluk hissi kişinin fazladan bir şey atıştırmasına da mani olur. Bu sayede de lif zayıflamada etkili olur.
Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için lifli gıdalar tüketmek fazla kilolarından şikayetçi olan kişilerin yapabileceği en doğal diyetlerden biridir. Diyet programını lifli gıdalar etrafında, orantılı olarak, hazırlayan biri bir süre sonra kilo vermeye başlar. Dengeli beslenmede sağlam bir yeri olan lifli besinler kişinin kilo vermesinde büyük etki gösterir.