Yemekten kalkmadan kan şekerinizin düştüğünü düşünüyor ya da yemek yedikten birkaç saat sonra hemen canınız tatlı bir şeyler çekiyor hatta acıkıyorsanız reaktif hipogliseminiz olabilir.
Hipoglisemi terimi genel olarak düşük kan şekeri seviyelerini ifade eder.
Sağlıklı kan şekeri seviyeleri 70-100 mg/dL aralığındadır. Hipoglisemi kan şekeri seviyelerinin 70 mg/dL altına düşmesi olarak tanımlanır.
Hipoglisemi daha çok insülin kullanan diyabetli bireylerde, insülin direnci olan kişilerde görülür. İnsülin kullanan diyabetik bir hastanın hipoglisemiye girme nedenleri genel olarak; fazla doz insülin alması, yoğun egzersiz, öğün atlaması, ruhsal sıkıntılar, alkol tüketimi olarak görülür.
Hipogliseminin yemek sonrası 2 saat sonrasında oluşması ise reaktif hipoglisemi olarak adlandırılır.
Reaktif hipoglisemi aynı zamanda postprandiyal hipoglisemi olarak da adlandırılır. Yemek yedikten sonra kan şekerinin ani düşmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Vücudun insüline doğru yanıt verememesi ile karakterizedir. Semptomatik ve tekrarlayan hipoglisemi (düşük kan şekeri) ataklarını tanımlayan bir terimdir.
Yoğun karbonhidrat içerikli bir öğün sonrası insülinin fazla üretimi ile kan şekerinde ani düşüş gerçekleşir. Bu durum sağlıklı bireylerde nadir görülürken; insülin direnci, pre-diyabet, diyabet hastalarında veya gastrointestinal cerrahi hastalarında daha yaygın karşılaşılan bir tablodur. Hormonal bozukluğa sahip olmak da reaktif hipoglisemi açısından risk grubuna girmenize neden olabilir.
Reaktif hipoglisemi tespitinde oral glukoz tolerans testleri (OGTT) diğer bir deyişle şeker yüklemesi testleri kullanılabilir. Oral glukoz tolerans testlerinde belli miktar glukozlu su tüketimi sonrası kan şekeri takibi yapılır. Bu testin sonuçlarına göre erken, idiopatik ve geç reaktif hipoglisemi olarak sınıflanabilir.
1-Erken Reaktif Hipoglisemi: Oral glukoz tolerans testinde (OGTT) ilk 2 saatte oluşur. Erken reaktif hipoglisemi midenin erken boşalmasına bağlı olabilir.
2-İdiopatik Reaktif Hipoglisemi: OGTT’de 3.saatte oluşur. Daha çok gençlerde ve nonobezlerde oluşur. Nedeni tam olarak ortaya konulamamıştır. Bu tip hipoglisemide genellikle diyabet gelişmez.
3-Geç Reaktif Hipoglisemi: OGTT de 3.-5. saatler arasında oluşur. Geç reaktif hipoglisemi kısmen insülin direnci sendromuna bağlı olabilir. Muhtemelen bu durum gecikmiş insülin salgısının bir sebebi olabilir. Geç reaktif hipoglisemi diyabetin habercisi olabilir.
Reaktif hipoglisemi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Reaktif hipoglisemi genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Ancak buna başka bir sağlık durumu neden oluyorsa, bu durumun tedavi edilmesi gerekir.
Reaktif hipogliseminin önlenmesinde yaşam tarzı ve diyet değişikliklerinden yararlanılabilir.