Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer?
Bromelain, en yüksek oranda ananasın meyve ve kök kısmında bulunan ayrıca zencefil, kuşkonmaz, incir ve kivi gibi gıdalarda bulunan bir grup proteolitik yani protein sindirici enzime sahip olan bir etken maddedir.
ÖDEM ATMAK İÇİN GİZLİ SİLAH: BROMELAİN
Uzun yıllardır Orta ve Güney Amerika’da hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Özellikle ödem atıcı, kas ağrılarını azaltıcı ve antioksidadan etkisi sayesinde bağışıklığı güçlendirici olarak bilinmektedir.
Bromelain Faydaları nelerdir?
Anti İnflamatuar Etki/Enfeksiyonu Aaltıcı Etki
Bromelainin antiinflamatuar ve ağrıyı azaltıcı olarak artrit semptomlarının tedavisinde kullanıldığı bildirilmiştir.
Ağrı kesici ve antiinflamatuar etkinin araşidonik asit yolağının inhibisyonu ile seçiçi olarak tromboksan üretiminin azalmasına, tromboksan/prostasiklin oranının değişmesine ve direkt olarak prostaglandin 2 reseptörlerine etki ederek oluştuğu gözlenmiştir. Diğer bir etki mekanizmasının ise inflamasyon bölgesinde bradikinin sentezinin inhibisyonu ile oluştuğu gözlenmiştir.
Anti Mikrobiyal Etki
Bromelain, E.coli ve V. cholerae’nın sebep olduğu diyareye karşı koruyucudur. Ayrıca özellikle bağırsaklarda çoğalan ve tatlı isteğini arttıran Candida albicans’ın azalmasına da destek sağlamaktadır. Bromelainin antibiyotiklerle kombine kullanımında zatürre, bronşit, Staphylococcus enfeksiyonlarında, tromboflebitte, sinüzit, idrar yolları enfeksiyonlarında, piyelonefritte, perirektal ve rektal apselerde sadece antibiyotikle tedaviye karşı daha etkili bulunmuştur.
Antitrombotik Etki
Bromelainin kan pıhtılaşmasının süresini arttırdığı gözlenmiştir; bu etkiyi, serum fibrinolitik enziminin etkinliğini ve sentezini inhibe ederek göstermektedir.
Antikanser Etki
Devam eden birçok hayvan ve insan çalışmaları sonucu bromelainin antikanser etkisinin olduğu ve bunu T-hücrelerini active ederek, tümör nekrozis faktörünü ve interlökinlerin yapımını artırarak gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca, kanser terapisinde immünomodülatör rol oynadığı da saptanmıştır.
Kardiyovasküler Sistem Üzerine Etki
Bromelain ile yapılan çalışmalarda; koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, periferik arter hastalıkları, kalp yetersizliği, romatizmaya bağlı kalp hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları, inme gibi kardiyovasküler hastalıkların gelişmesini önlediği gösterilmiştir.
Bromelain anjina pektorisin şiddetini azaltıp/önlediği gibi tromboflebitin tedavisinde ve önlenmesinde de yararlı olabilmekteditir. Yetmiş üç akut tromboflebitli hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, bromelain ve analjezik birlikte verildiğinde ağrı, ödem, tendonit, deri sıcaklığı gibi inflamasyon semptomlarında azalma görülmüştür. Bromelainin kolesterol plaklarını yıkabildiği de düşünülmektedir.
Cerrahide Kullanımı
Bromelain cerrahi öncesi ağrının, inflamasyonun süresini, cerrahi sonrası ödemi azaltan bir etki göstermektedir. Bromelain günümüzde akut inflamasyon ve spor yaralanmalarının tedavisinde kullanılmaktadır. Doğum sırasında epizyotomi yapılan kadınlarda şişme, morarma ve ağrıyı azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, bromelain cerrahi öncesi ağrı ve inflamasyon süresini azalmaktadır.
Cilt Üzerine Etkisi
Dermatolojik hastalıkların tedavisinde elma, şeftali, armut, papatya, nar, kiraz, kivi, mandalina ve portakal gibi birçok bitkinin yanında ananastan elde edilen bromelain de kullanılmaktadır. Tercihen bromelain ve papain ile birlikte genellikle kırışıklıklar ve cilt sarkmasına karşı ve kuru cilt tedavisinde kullanımının uygun olduğu belirtilmiştir.
Prostat Üzerine Etkisi
Bromelain, papain ve kersetin kombinasyonunun (Prosta-Q) 17 kişilik kronik prostat tedavisinde bir aylık kullanımı sonucunda tedaviden daha iyi sonuç alındığı gözlenmiştir.
Astım Üzerine Etkisi
Akut astım fare modelinde, bromelainle havayolu reaktivitesinde artma olur iken, akciğer inflamasyonunda tahriş edici durumlarda ve duyarlılıkta azalma olmuştur. Bu azalma eozinofiller ve lökositlerin moderasyonu sonucunda sağlanmıştır. Çocuklarda yapılan testlerde de akut sinüzit sendromlarının azaldığı gözlenmiştir.
Sindirim Problemleri Üzerine Etkisi
Sindirim sorunlarını düzeltmek için sindirim enzimlerinin yeterli olması gerekmektedir. Kistik fibrosis veya pankreatik enzim yetersizliği olan kişilerde bromelain takviyesi sindirimi rahatlatmaktadır.
Bromelain İçeren Gıdalar Nelerdir?
Ananas
Zencefil
Kivi
Yoğurt
Kuşkonmaz
İncir
Papaya
Bromelain Yan Etkileri Nedir?
Bromelainin toksisitesi düşüktür fakat önerilenden daha fazla dozda brolain almak bazı durumları tetikleyebilir.
Bulantı, kusma
Diyare
Çarpıntı
Ağır regl kanamaları
Kaşıntı, döküntü
Bromelainin İlaç Etkileşimi Var Mı?
Bromelain kanın daha yavaş pıhtılaşmasına neden olur. Bu nedenle kan sulandırıcı bir ilaç ile kullanımı kanama ve morarma riskini arttırır.
Bromelain bazı ilaçların etkisini gücünü de arttırabilir. Bunlardan bazıları;
Nöbet engelleyici ilaçlar
Uyku ilaçları
Sakinleştirici ilaçlar (Benzodiazepinler, barbitüratlar)
Kimlerde Bromelain Kullanımı Önerilmemektedir?
Bromelain kullanımının önerilmediği durumlar;
Havuç, kereviz, çavdar, rezene, ananas ve polen alerjisi olan kişilerde bromelain alerjik semptomlara neden olabilir.
Hamile olmak veya emzirme döneminde olmak
Kan sulandırı ilaç veya takviye kullanmak
Bu durumlardan bir veya bir kaçı varsa takviye kullanımı için mutlaka hekiminize ve diyetisyeninize danışmalısınız.
Uzman Diyetisyen Yeşim Çetin Çolak
Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer?
Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer? Vücutta Ödem Neden Olur Nasıl Geçer?