kosuyolurezonans

Tatlı Krizi ve Krom İlişkisi

Tatlı Krizi ve Krom İlişkisi

Uzman Diyetisyen Yeşim Çetin Çolak | 5 Mayıs 2025 | 10:00


Tatlı Krizi ve Krom İlişkisi

Günümüzde insülin direncine bağlı olarak tatlı krizi veya kronik strese bağlı olarak tatlı krizi , gece yemeleri görülebiliyor ve bu problemler yüzünden bir çok kişi kilo problemi yaşıyor. Kilo vermekte zorlanıyor. Tatlı krizlerini önlemek için bütüncül yaklaşım önemlidir. Beslenmede aşırı karbonhidrat tüketimi kan şekerini dalgalandırarak hızlı acıkmalara neden olabilir bu nedenle beslenme düzenlenmelidir. Basit karbonhidratlar azaltılmalı,  protein ve kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Kan tahlilleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. İnsülin direnci varlığı tatlı krizlerine neden olabilir. İnsülin direnci tedavi edilmeden tatlı krizleri önlenemeyecektir. Kronik strese bağlı olarak kortizolün artması ve insülinin salgılanması sonucu kan şekeri düşer ve gece acıkmaları, tatlı krizleri ortaya çıkar. Bu nedenle psikolojik yaklaşımda tatlı krizlerine önlemede önem taşır. 

Krom ise özellikle insülin direncine bağlı tatlı krizlerini önleme de son zamanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.  Krom vücudun insülin tepkisini iyileştirir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. 

Krom Nedir?

Vücuda dışarıdan mutlaka alınması gereken yani esansiyel bir mineraldir. Vücutta enerji üretilmesi, protein sentezi, yağ metabolizması ve insülinin glikozu yani kan şekerini hücre içerisine sokmasında görevlidir.


Kromun Etki Mekanizması

Kanda glikoz/şeker arttığında vücut enerji üretebilmek için şekeri hücre içerisine sokmak ve enerjiye dönüştürmek ister. Şekeri hücre içerisine sokacak anahtar ise insülindir fakat insülin bunu tek başına yapamaz. Krom ve Apo-LC bileşimi ile yapabilir. Yani hücrenin reseptörüne insülin bağlanır. İnsülin reseptör aktivasyonu, kromun hücre içine girmesine neden olur. Krom, hücre içinde Apo-LC molekülüne bağlanır ve bu şekilde şeker hücre içerisine girerek enerji üretimi için kullanılır. 

Krom, Tatlı Krizini Önler Mi? 

İnsülin direnci veya diyabeti olan bir kişi de insülin problemli olduğu için kandaki şeker hücreye giremez ve bu nedenle vücut sürekli kendini aç hisseder ve daha fazla yemek ister. Kan şekeriniz yükselir ama hücreye giremediği için enerji üretilemez. Bunun sonucunda da gece yeme atakları veya tatlı krizleri karşımıza çıkmaktadır. 

Krom, hücreye şeker girişine yardımcı olarak hücrenin enerji üretmesini sağlar ve hücrenin açlık sinyali göndermesini bu şekilde önler ve tatlı krizlerini ve gece yeme  ataklarını engellemeye yardımcı olur. 

Yapılan çalışmalarda kromun 3 aylık kan şekerini düşürdüğü, HDL kolestrolü (iyi kolestrol) yükselttiği ve insülin direncinin iyileşme sürecini desteklediği gösterilmiştir. 

Krom Kaynakları Nelerdir?

Yetişkin bir kişinin günlük krom ihtiyacı 35-45 mikrogramdır fakat karbonhidrattan zengin beslenme, egzersiz yapmak ve kronik stres krom ihtiyacını arttırır. 

Tahıllar, fındık, brokoli, bira mayası, yeşil fasulye krom içeren kaynaklardır. 

Kromun emilimi düşüktür. Bu nedenle kromu takviye olarak kullanacaksanız emilimi yüksek olan formu tercih etmek gerekecektir. Krom klorit, krom pikolinat ve krom sitrat formları vardır.Krom pikolinat emilimi yüksek olan form olup tercih edilmesi gereken formdur. 


Tatlı Krizlerini Önlemek İçin Öneriler:

Kan tahlillerini düzenli yaptırın. Krom eksikliği veya insülin direnci, diyabet gibi durumlar mevcut ise tedavisi yapılmalıdır.

Beslenmenizden basit karbonhidratları (şeker, çikolata, ekmek vb.) azaltın. Kompleks karbonhidratlar (tahıllar, kurubaklagiller) , protein, yağ tüketebilirsiniz.

Stres yönetimi sağlanarak kortizol seviyesi dengelenmelidir. Çünkü kortizol insülin salınımını tetikler yağlanmaya ve kan şekerinin düşmesine dolayısıyla tatlı ataklarını neden olur. Stres yönetimini kolaylaştırmak için temiz havada yürüyüş, papatya, melisa gibi rahatlatıcı çaylar, nefes egzersizleri yapılabilir.

Akşam öğününü atlamak gece kan şekerinin çok düşmesine ve gece yemelerine neden olabilir. Bu nedenle akşam basit karbonhidrattan uzak protein ağırlıklı bir öğün yapılabilir. Proteinin sindirimi daha uzun sürdüğü için sizi daha uzun süre tok tutacaktır ve gece yeme ataklarını önlemeye yardımcı olacaktır. 

Eğer gün içerisinde tatlı ataklarını oluyorsa ara öğün yapmayı deneyebilirsiniz. Yapacağınız ara öğünler kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olarak tatlı ataklarını önleyecektir. 


Öğünlerinizde çeşitlilik sağlayın. Sadece karbonhidrattan oluşan bir tabak kan şekerini hızlıca yükseltip hızlıca düşürecektir. Bu nedenle tabağınızda kompleks karbonhidratlarla birlikte salata veya sebzeler, protein kaynakları da yer almalıdır. 

Fiziksel aktivite insülin yanıtı düzenleme de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak sevdiğiniz bir fiziksel aktiviteyi hayatınıza sokmakta tatlı ataklarını önleme de yardımcı olacaktır.

Krom pikolinat formu, kan şekerini hücre içerisine sokmada insüline yardımcı olarak tatlı ataklarını ve gece yemeleri engellemeye destek olmaktadır. 







UzmDyt.Yeşim Çetin Çolak





Bu gönderiyi paylaş

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun