kosuyolurezonans

Diyet Yaparken Sık Sorulan Sorular

Diyet Yaparken Sık Sorulan Sorular

Uzman Diyetisyen Yeşim Çetin Çolak | 11 Şubat 2025 | 12:05



Diyet Yaparken Sık Sorulan Sorular

Kilo verme bir süreçtir. Alınan kilolar bir anda alınmadığı gibi bir anda da verilmez. Bu nedenle sık sorulan sorulara geçmeden önce kilo vermenin bir süreç olduğunu acele etmemeniz gerektiğini vurgulamak isterim. Hızlı kilo vermek uğruna düşük kalorili diyetler ve ilaçlar kullanarak metabolizmanızı bozar, kas kaybına ve diyabet gibi kronik hastalıklara neden olursunuz. Bunun sonucunda "5 kilo ver 10 kilo al" dediğimiz döngüye girer ve en sonunda "ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum" demeye başlarsınız. 

Bu nedenle sağlıklı ve kalıcı kilo vermek istiyorsanız sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeli, hayatımıza entegre edebilmeli ve acele etmemeliyiz. Bu şekilde hem yağ kaybı sağlar hem sıkılaşır hemde metabolizmanızı iyileştirerek hastalıklardan korunmuş olursunuz. 
Bu konuda anlaştıysak sık sorulan sorulara geçebiliriz. 

Haftada Kaç Kilo Vermek Sağlıklıdır?

Kilo verme miktarı kişiye özeldir. Tek bir doğru yoktur.  Kilo verme kişinin yaşına, cinsiyetine, hastalıklarına, kullandığı ilaçlara, fiziksel aktivite düzeyine, stres düzeyine bağlı olarak değişmektedir fakat teorik bilgi olarak ayda 2-6 kilo vermek sağlıklı kabul edilmektedir. Bu ortalamanın altına düşmedikçe kaygılanmanıza gerek yok. Bir hafta daha hızlı kilo verirken diğer hafta hiç kilo veremeyebilirsiniz.

Bu çok normal çünkü makina değiliz hep aynı ivmeyi yakalamak mümkün değil. Burada önemli olan motivasyonu bozmadan devam etmektir. Bir ay çok kilo verirken diğer ay kilo verme yavaşlayınca demotive olmamak için tartı takibi yerine kıyafetler ile beden takibi yapmakta motivasyonu korumak için güzel olabilir. 



Diyette Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Hızlı kilo verme hevesiyle düşük kalorili diyetler yaparak aç kalıp kas kaybetmek ve metabolizmayı bozup yavaşlatmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
İlaçla zayıflamaya çalışmak yine metabolizmayı bozarak daha sonrada kilo vermeyi zorlaştırır.
Sadece salatalık yiyerek veya sadece su içerek, sadece çorba yiyerek yapılan tek tip beslenmelerde hayat boyunca yapılamayacağı için kısa sürede kilo verdirse de kalıcı olmayacaktır ve tek tip beslenme uzun süre yapılırsa vitamin eksikliğine de neden olacaktır. 

Zayıflamak İçin Ne Kadar Su İçilmelidir?

Su sadece zayıflamak için değil vücudun tüm fonksiyonları için ve toksin dediğimiz zararlı maddeleri atmak için gereklidir. 
Kilo verme sürecinde de kabızlık olmaması için, tokluk sağlamak için ve metabolizmanın çalışması için su içmek önemlidir. Kilo başına 30 ml su içmek gereklidir. İdrar renginizden su ihtiyacınızı takip edebilirsiniz. Çok kahve ve çay içmek su ihtiyacını arttırır. Bu nedenle kahve, çay içenlerin daha fazla su içmesi gerekir. 

Limonlu Su İçmek Kilo Verdirir Mi?

Maalesef limonlu su, maydanozlu su gibi şeyler zayıflatmaz fakat suyu sade içemiyorsanız limon, nane, tarçın, karanfil gibi şeyler ekleyerek aroma katarak içebilirsiniz. 



Elma Sirkeli Su Kilo Verdirir Mi?

Sirkeli su da zayıflatmaz fakat elma sirkesi hazımsızlık sorunu olan kişiler için yemek öncesi içilirse hazmı kolaylaştırır. Gaz şişkinliği önler. 

Bitki Çayları Zayıflatır Mı?

Zayıflama sürecinde mucizevi bir şey yok. Sadece bitki çayları içerek zayıflama sağlanmaz fakat metabolizmayı destekleyen veya ödem attıran bitki çayları var. Sağlıklı beslenip egzersiz yapıp bitki çaylarından da destek alınırsa harika sonuçlar elde edilebilir.


Neden Kilo Vermem Durdu?

Kişi belli bir kiloyu verdikten sonra kilo verme durabilir buna direnç kilo denir. Daha önceden uzun süre kaldığınız kiloyu vücut direnç kilo olarak seçer. Yani 10 yıl önce hep 70 kiloydunuz. Günümüzde 80 kg oldunuz. İlk 10 kiloyu rahat verip 70 kiloda takılabilirsiniz. Bu direnci kırmak için ise beslenmede veya egzersiz düzeninde değişikliğe gidilmelidir.

Doğum Sonrası Ne Zaman Kilo Verme Programına Başlanabilir? 

İlk 6 ay sonrasında bebek ek gıdaya geçtikten sonra beslenme programına başlanabilir.



Bölgesel zayıflama için ne yapabilirim?

Bölgesel zayıflama için diyet listesi yoktur. Yağların nereden gideceği kişinin vücut şekline ve fazlalığının nerede olduğuna göre değişir. Egzersiz bölgesel zayıflamada yardımcıdır. Önce kardiyo dediğimiz nabzı arttıran egzersizlerle kilo verdikten sonra bölgesel hareketlerle vücut şekillendirilebilir. Metabolizmayı iyileştiren hayatınıza entegre edebileceğiniz bir beslenme düzeni ve egzersiz dışında bölgesel incelme için ONDA adındaki elektromanyetik dalgalar ile incelme sağlayan yöntemler uygulanabilir fakat önceliğin beslenmeyi düzenlemek olduğu unutulmamalıdır. 

Kan tahlilleri bölgesel incelmede mutlaka incelenmelidir. Kan tahlilleri düzenlenmediği durumda da bölgesel incelme zorlaşır. Örneğin insülin direnci varlığında karın bölgesi yağlanır. Karın bölgesini kalıcı inceltmek için önce insülin direncini tedavi etmek gerekir. 










Bu gönderiyi paylaş

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun