B12 vitamini ne kadar önemli olduğu hakkında gerçekçi bir bakış açısına hazırsanız, işte bilgiler!
2019 yılında Avusturalya’da yapılan bir meta analizde depresyon ve duygu durum şikâyetleri olan hastalara verilen B12 vitamin komplekslerinin bu şikâyetlerde ciddi oranda azalma sağladığı gösterilmiş. Bu çalışma, B12 vitamininin hem duygu durum bozuklukları hem de depresif belirtiler, kaygı ve stres gibi çok yönlü unsurlarını bağımsız olarak incelemesi açısından oldukça değerlidir. Derlemeye göre B12 vitamini desteği verilen depresyon hastalarının kaygı, korku gibi şikâyetlerinde ve depresif duygu durumlarında belirgin düzelme saptanmış.
Peki nedir B12 vitamini?
B12 vitamini suda çözünen bir vitamindir. Hücrelerimizin hemen hemen hepsinde başta DNA sentezi olmak üzere aminoasit ve yağ sentezinde de görev aldığı için önemli bir yere sahip B vitamini türüdür. Sinir sisteminin düzenli işlemesi, beyin hücreleri ve alyuvarların üretimi için gereklidir. Bir diğer ismi ise kobalamindir.
B12 vitamini yapısal olarak en büyük ve en karmaşık yapılı vitamindir.
Vitaminler genel olarak vücutta üretilemez, bu sebeple ihtiyacımız olan vitaminleri doğru ve uygun beslenme yöntemleri ya da ek takviyeler ile vücuda almamız gerekir.
Peki, kobalamin yani vitamin B12 hangi besinlerde bulunur?
B12’nin Bulunduğu Besinler
Genel anlamıyla hayvansal gıdalarda bulunur demek doğru olacaktır. Bunlara örnek vermek gerekirse et, süt, yumurta, peynir başlıca B12 vitamini bulunduran besinlerdir. Bu anlamda vegan beslenen veya hayvansal gıdaları yeterli tüketmeyen, yanlış diyet yapan, bağırsak emilimi bozuk olan yaşlı bireyler, bazı ilaçlar, hamilelik, mide ve bağırsak problemi yasayan kişilerin beslenmelerine ekstra dikkat etmesi gerekir. Aksi takdirde başta unutkanlık olmak üzere, düşük bağışıklık kansızlık gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliriz.
B12 vitamini eksikliği kişide yeterli miktarda bulunmaması anlamına gelir ve ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir.
Beyinde ve sinir sisteminde geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar meydana getirebilir. Bununla birlikte eksikliği ruhsal problemleri de beraberinde getirir.
Depresyon bu ruhsal problemlerin başında gelir. Günümüzde birçok insanda görülen bu hastalığın bir diğer sebebi de Vitamin B12 eksikliğidir. Çünkü eksikliği hem fiziksel hem de ruhsal açıdan beden ve zihnin yorgun, halsiz hissetmesine neden olur. Bununla birlikte kişide sinirlilik hali, tahammülsüzlük görülebilir. Kişi kendini kötü hisseder ve çökkün duygu durumu yaşar, yataktan çıkmak istemez veya yaptığı şeylerden zevk alamaz hale gelir. Bir anlamda kişiyi normal yaşamdaki aktif halden pasif hale çeker.
B 12 vitamin eksikliği nasıl tedavi edilir?
Bu belirtiler olduğunda bir
uzmana başvurulmalı ve yapılan kan tahlilleri sonucunda eksikliği belirlenen vitaminin tamamlanması adına uygun bir tedavi seçilmeli, ek takviyeler, ek gıdalar, iğne çözüm olarak kullanılabilir.