Yazın bittiği ve kış soğuklarını giderek daha fazla hissettiğimiz bu günlerde, kış çayı gibisi yok. Faydaları, rahatlatıcı etkisi ve şifası ile kışa özel hazırlayacağınız bu çaylar hem dinlemenizi hem de rahatlamanızı sağlayacak. Ayrıca içerisinde bulunan birçok şifalı bitki sayesinde yaklaşan kış soğuklarına karşı da kendinizi koruyabilirsiniz.
Kış çayı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? İçerisine neler katılır? Tüm bu sorularınızın cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz. Sıcacık, lezzetli ve faydalı çaylarınızı keyifle içmeniz dileğiyle.
Kışın hazırladığımız çayların genel amacı bağışıklığı güçlendirmek ve sizi çetin geçecek kış mevsimine hazırlamaktır. Dolayısıyla daha ziyade bağışıklık sistemini destekleyen ve koruyucu etki sağlayan karışımları içerir. Esasında paket olarak aktar ya da benzeri yerlerden hazır olarak alabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı kuru meyve ya da bitkileri alıp evinizde istediğiniz karışımları hazırlamanız da mümkün.
Kış çayının içerisinde neler var siz de merak ediyor musunuz? Bu keyifli çayların en güzel kısmı işte tam da burada gizli. Kışa özel hazırlayacağınız çayınızı istediğiniz formatta yapabilirsiniz. Esasında içerisine dahil edebileceğiniz pek çok farklı şifalı bitki ve kurutulmuş meyveler var. Bunlardan dilediğinizi ve damak zevkinize uygun olanları karıştırarak tam da hayal ettiğiniz rahatlatıcı ve lezzetli çayı elde edebilirsiniz. Gelin kışa özel hazırladığımız bu çayların içerisinde neler var biraz daha detaylı bakalım. Kış çayı içindekiler ve şifalarını aşağıda sizlerle paylaştık:
Mide şişliğine ve hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsak ve midede bulunan gazı söktürür. İshali önler. Bağırsak rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki sağlar. Soğuk algınlığına iyi gelir. Ayrıca öksürüğü iyileştirir. Bunlar dışında enfeksiyon giderici etkisi vardır.
C vitamini bakımından zengin bir bitkidir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca bağışıklığı güçlendirir. İçerisinde flor, magnezyum, potasyum ve folik asit vardır.
Mevsimsel alerji ve griplere karşı koruyucu etki sağlar. Hazımsızlığa iyi gelir. Böylece mide ve bağırsak ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığına karşı birebirdir.
Kan şekerini düzenler. Mideyi yatıştırır. Ayrıca ağrı ve iltihap tedavilerinde kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Boşaltım sisteminin sorunsuz çalışmasını destekler. Ayrıca cildi güzelleştirici etkisi vardır.
Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Nefes açar, ferahlatıcı bir etkisi vardır. Boğaz ağrılarına iyi gelir.
Antiseptik özelliği bulunmaktadır. Mide ve sindirim bozukluklarına iyi gelir. Gastrit ve ishal oluşumunu önler. Gaz söktürücü olarak özellikle kış mevsiminde sıklıkla tüketilmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya ayrıca üst solunum yolu rahatsızlıkları için de birebirdir. Ağız ve cilt sağlığını korur ve iyileştirir. Mide ve bağırsaklarda ortaya çıkan şişliğe iyi gelir.
Antioksidan özelliği vardır. Kişiye enerji ve zindelik verir. Ayrıca bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Beyin fonksiyonlarında artış sağlar.
Özellikle yüksek tansiyon hastaları için tavsiye edilmektedir. Tansiyonu önler ve dengede tutar. Metabolizmayı güçlendirici etkisi vardır. Bağırsak sisteminin düzgün çalışmasını destekler. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler.
Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca nezle, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirir. Karbonhidrat emilimini yavaşlatıcı etkisi vardır.
Enfeksiyonlara karşı koruma sağlamasının yanı sıra antioksidan bakımından zengindir. Bunun yanı sıra kilo vermede yardımcı olur. Anti-inflamatuar etkisi sayesinde doku hasarlarını iyileştirir. Ayrıca akciğer sağlığını destekler.
Güçlü bir antiseptik ve antibakteriyeldir. Zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir. Ağız kokusunu önler. Bunun yanı sıra mide bulantısı, hazımsızlık ve cilt sorunlarına karşı birebirdir.
Sindirim sistemini düzenler, mideyi güçlendirir. Mide yanmasına karşı birebirdir. Vücuda güç ve kuvvet verir. Baş ağrısı ya da baş dönmesi yaşayanlar rahatlıkla kullanabilirler.
Hücre yenileyici etkisi vardır. Bağırsakları çalıştırır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır. Bağırsakları çalıştırır. Vücuttaki mikrop ve bakterileri temizler. Kötü kolesterole karşı olumlu etki eder. Ayrıca cilt sağlığını korur.
Hararete ve ishale iyi gelir. Kalp sağlığı için birebirdir. Kalbe kuvvet verir, rahatlatır. Ayrıca çarpıntıya iyi gelir. Öksürüğü keser. Kış mevsiminde soğuktan ve grip gibi rahatsızlıklardan korunmak için etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Kabızlığı önleyici etkisi vardır. Mideyi rahatlatır, mide hastalıklarına iyi gelir. Kan temizleyici özelliktedir.
C vitamini ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu kapsamda özellikle grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı koruyu ve iyileştirici özellikleri vardır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır. Kan damarını temizler.
C vitamini bakımından zengin olan mandalina kurusu, bağışıklığı güçlendirir. Cilt sağlığını korur. Ayrıca kan basıncını dengeleme özelliği vardır.
Kışın soğuğundan ve olumsuz etkilerinden korunmak için siz de bu malzemelerle damak zevkinize uygun bir karışım elde edebilirsiniz. Ayrıca bütün malzemeleri aynı anda kullanmanıza gerek olmadığını da belirtmeliyiz.
Kışa özel hazırlayacağımız çaylar çoğunlukla demleme usulüyle yapılmaktadır. Böylelikle çayın içerisine ilave ettiğiniz malzemeler içeriklerinde vitaminleri ve yararlı bileşenleri çaya aktarırlar. Öncellikle istediğiniz malzemeleri bir kapta karıştırabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi artık pek çok yerde karışım halinde kışa özel çaylar satılıyor. Ancak içeriklerini değiştirmek istiyorsanız yukarıda sıraladığımız malzemeleri yine tek tek aktarlardan dilediğiniz miktarda satın alabilirsiniz.
İstediğiniz bitkileri ve meyve kurularını karıştırdıktan sonra toplu olarak büyük bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Yahut sadece tek demlemelik bir karışım da hazırlayabilirsiniz. Kaç kişilik ya da kaç bardaklık yapacağınıza bağlı olarak miktarınızı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Peki, kış çayı nasıl demlenir? Gelin birlikte nasıl demleyeceğinize bakalım.
Bütün evinizi mis gibi ve ferahlatan bir kokunun saracağını şimdiden söylemeliyiz. Gelelim demlemeyi nasıl yapacağınıza. Bir su bardağı için bir tatlı kaşığı malzeme yeterli. Dilediğiniz miktarda suyu kaynattıktan sonra ister minik süzgeç aparatlarının içine isterseniz direkt kupanızın içine karışımınızı ilave edin. Demleme süresi 5-10 dakika arasında değişmektedir. Eğer bardakta demleme yapacaksınız bir havlu ile üstünü kapatın. Yahut cam bir çaydanlıkta demleme yapabilirsiniz. Sonrasında malzemeleri sudan çıkartın. Elbette kaynatarak da demleme yapabilirsiniz. Ancak kaynatarak demleme yapacağınız zaman bu süreyi çok uzun tutmayın çünkü bu durumda çayınız beklediğinizden daha acı bir tat verebilir.
Çayınız demlendikten sonra isterseniz içine limon, karanfil, toz zencefil, toz karabiber ya da kabuk tarçın koyabilirsiniz. Bu çayınızın daha tatlı ve daha güçlü olmasını sağlar. Böylelikle hazırladığınız çay, bağışıklık sisteminizi en iyi şekilde korur.
Kolaylıkla bu çayı istediğiniz zaman yapabilir bir termos yardımıyla iş yerinize götürebilirsiniz. Bu sayede gün boyunca istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Özellikle kahvaltılarınızda siyah çay yerine kış çayı tüketmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle kış ne kadar zor geçerse geçsin bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğiniz için kolay kolay hasta olmazsınız.
Güne enerjik ve dinamik başlamak istiyorsanız bir bardak kış çayı ile güne başlayabilirsiniz. Bu sayede tüm gün boyunda fiziksel ve mental anlamda kendinizi güçlü tutabilirsiniz. Ama altını çizerek vurgulamalıyız ki fazla olan her şey size faydadan ziyade zarar getirebilir. Bu kapsamda kışa özel hazırladığınız çayların tüketimini abartmamakta fayda vardır.
Tok ya da aç karna tüketebilirsiniz. Eğer tansiyon hastasıysanız tok karna içmenizi tavsiye ederiz. Ancak kilo vermeyi planlıyorsanız aç karna tüketebilirsiniz. Bu durumda şeker ya da bal kullanmamalısınız.
Kış çayında kullanılan malzemelerin genel özellikleri arasında metabolizmayı hızlandırıcı bir etki olduğu dikkatinizi çekmiştir. Dolayısıyla doğrudan zayıflatma ya da kilo verdirme etkisi olmasa da diyet programlarınızda yardımcınız olacağından bahsedebiliriz. Kilo vermenizde yardımcı olmasının ana sebepleri:
Maddeler halinde size kışa özel hazırlayacağınız çayda hangi malzemeleri kullanabileceğinizi sıraladık. Burada da fark ettiğiniz üzere bu malzemeler pek çok açıdan insan sağlığı açısından faydalıdır. Sizi dış ve iç etkenlere karşı korur ve daha sağlıklı olmanız için iyileştirici etkiler sağlar. Kış çayı faydaları neler diye soruyorsanız size bunu maddeler halinde sıralayabiliriz:
Tüm bu faydaları görebilmeniz için elbette düzenli olarak tüketmelisiniz. Ancak faydalarını bu sayede zamanla görebilirsiniz. Adı her ne kadar kış mevsimiyle özdeşleşse de bu çayları yılın istediğiniz zamanında farklı amaçlarla tüketebilirsiniz.
Yukarıda sıraladığımız malzemelerin pek çok olumlu etkisi vardır. Ancak bu malzemeler arasından herhangi birisine karşı alerjiniz olmadığından emin olmalısınız. Kullandığınız malzemeye göre farklı yan etkilerden bahsedebiliriz.
Örneğin ıhlamurun hücre uyarıcı etkisi vardır. Dolayısıyla yatma saatinizi yakın içerseniz uykunuz kaçabilir. Bu yüzden daha ziyade sabah saatlerinde tüketmenizi tavsiye ederiz.
Adaçayı diğer malzemelerden farklı olarak tansiyonunuzu yükseltebilir. Bu yüzden kontrollü tüketmelisiniz.
Yine adaçayı ve hibiskus içerisinde bulunan flavonlar hamileler için uygun değildir. Hamilelerin ve hamile adaylarının bu yüzden kış çayı içerken doktor tavsiyesi ile hareket etmesini öneriyoruz.
Ciddi yan etkileri olmasa da yine da fazla ve kontrolsüz tüketim sağlığınız açısından çeşitli olumsuzlukların oluşmasına neden olur. Bu yüzden düzenli ve kontrollü bir şekilde dinç ve zinde kalmak için özellikle sabahları tüketebilirsiniz.
Kış mevsimi soğukluğuyla çeşitli hastalıkları da beraberinde getirir. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklar kışı zorlu kılar. Kış çayı da bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilir. Doğal bitkilerden yapılan ve farklı türleri olan kış çayı kişinin soğuğa karşı direncini arttırır. Damak tadına göre farklı biçimleri tüketilen kış çayı içinde barındırdığı vitaminler ile kişiyi hastalıklara karşı korur. İçindeki malzemelerin doğal oluşu ve katkı maddesi barındırmaması kış çayının tercih edilme sebebidir. Sağlıklı içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kış çayı nasıl tatlandırılır?Çeşitli bitkilerden yapılan kış çayı herkesin damak tadına hitap etmez. Kişi tadını seveceği bitkilerden bu çayı yapar. Fakat buna rağmen çayın tadı kişiye yavan geliyorsa başka bitkiler ile çaya tat katılır. Şeker tatlandırıcı bir unsurdur. Fakat doğal bitkilerden yapılma bir çayın vereceği sağlıklı etkiyi bozguna uğratma ihtimali vardır. Bal ise tercih edilebilecek doğal bir tatlandırıcıdır. Kış çayının tadını iyileştirmek için diğer bitki çaylarından ya da baldan faydalanmak şeker kullanmaktan daha iyi bir seçenektir.
Kış çayında hangi meyveler kullanılabilir?Kış çayı bitkilerden yapılan doğal bir çaydır. Bu çayın bazı biçimlerinde ise meyveler malzemeler arasında yer alır. Çayda tatlı bir tat oluşturan meyveler çayın tüketimini kolaylaştırır. Portakal, ayva, limon, mandalina, kuşburnu gibi bitkiler direkt çayda malzeme olarak bulunur. Narçiçeği ise kış çayına dahil edilen bir meyve çiçeğidir. Her biri içinde barındırdıkları vitaminle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış hastalıklarıyla mücadele eder. Çaya tatlı bir lezzet katan bu meyveler, diğer çay çeşitlerini de tatlandırmak için kullanılır.
En popüler kış çayı tarifi hangisidir?Zencefil, yeşil çay, nane, portakal, nar çiçeği… Kış çayı için kullanılan malzemeler kişinin beğenisine göre değişir. Fakat malzemeleri çeşitlense de kış çayının tarifi aynıdır. Doğal bitkilerle elde ettiğiniz ya da satın aldığınız karışımı bir bardak kaynamış suya eklemeniz yeterli olur. Bir tatlı kaşığı çayın suda demlenmesi için 10- 15 dakika beklenilir. Demlendikten sonra çaya isteğe göre limon, kabuk tarçın, karanfil gibi bitkiler eklenir. Günde bir-iki bardak tüketilmesi gerekilen kış çayı böylece hazır olur.