koşuyolu rezonans
Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?
  1. Home
  2. Genel
  3. Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?
dukan diyeti

Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Dukan diyeti ismini Fransız beslenme ve diyetetik uzmanı Pierre Dukan’dan almıştır. Yaratıcısıyla aynı adlı bu diyet zamanında Fransız sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılmıştır. Bugün hala uygulanan bu diyeti gelin birlikte daha detaylı inceleyelim.

Birçoğumuz hayatımızın belirli dönemlerinde kilo problemiyle yüz yüze gelmişizdir. Sıkıntı, stres, kaygı, düzensiz beslenme ve dahası… Bunların hepsi kilo alımını tetiklemektedir. Ancak her gecenin sabahı olduğu gibi her alınan kilo da verilmektedir. Yeter ki kendinize uygun kilo verme yöntemini keşfedin.

Bin bir çeşit diyet ve egzersiz programı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Ancak bu süreçte sizi yıpratmayacak bir yol seçmeniz işinizi kolaylaştıracak. Diyetin sizi zorlamaması, devamlılığını korumak açısından çok önemli.

Peki, nedir bu diyet? Nasıl uygulanır? Gelin sizin için hazırladığımız örnek diyet listesiyle birlikte inceleyelim.

Dukan Diyeti Nedir?

Dukan diyeti çoğunlukla hayvansal protein ile oluşturulan bir beslenme programıdır. Aslına bakarsanız diyet 4 aşamadan oluşmaktadır. Buna ek olarak, beslenme biçiminizi düşük karbonhidrat ve yüksek hayvansal protein olarak değiştirmeniz gerekmektedir. Yüksek hayvansal protein almak beslenme ve diyetetik uzmanlarının önermediği bir beslenme şekli olmasına karşın diyetisyenler arasında fikir ayrılığına sebep olmaktadır. Bu diyeti öneren beslenme ve diyetetik uzmanlarıyla birlikte zararlı bulanlar da vardır.

Dukan Diyeti Nasıl Uygulanır?

dukan diyeti

Bu bölümde size dukan diyetinin nasıl yapıldığına dair bilgileri tüm adımlarıyla açıklayacağız. Aç kalmadan kilo verdirme vadeden bu diyet 4 aşamadan oluşuyor. Atak aşaması, seyir aşaması, güçlendirme aşaması ve koruma aşaması ile diyeti uygulayabilirsiniz.

Diyetin ilk aşaması olan atak aşaması yedi gün ila on gün arası sürüyor. Bu süreçte yüksek oranda hayvansal protein yüklemesi yapılarak vücudun dengeleri değiştirilmektedir. İlk aşama için bir tür protein atağı da diyebiliriz. Ayrıca bu aşamada karbonhidrat olarak bir buçuk kaşık yulaf da diyet listesinde yer alıyor. Günde bir buçuk kaşık yulaf kaslara daha fazla protein gitmesini sağlıyor. Buna ek olarak en az 1,5 litre şu içmek de şart. Atak aşaması ilk bakışta kolay gibi görünse de birtakım zorlukları vardır. İlk aşamada yukarıda saydığımız besinler dışında başka hiçbir besin alamazsınız. Buna meyve, sebze ve yeşillik de dahil.

İkinci evrede de aynı birinci evrede olduğu gibi hayvansal protein alımına devam edilmektedir. Fakat ilk aşamada olduğu gibi yeşillik ve sebze tüketimi yasak değildir. Bu aşamada da yulaf tüketimine devam etmelisiniz.

Üçüncü aşama olan güçlendirme aşaması ise istenilen kiloyu verdikten sonraki aşamadır. Bu diyette verilen her bir kilo için 5 günlük bir güçlendirme süresi vardır. Güçlendirme aşamasında ödül besinlerle kilo verme motivasyonunu düşmemesi sağlanır. Yine aynı şekilde yulaf, üçüncü aşamada da diyete eşlik etmektedir.

Gelelim son aşama olan koruma aşamasına. Son aşamaya kadar geldiyseniz dukan diyeti beslenme alışkanlığınız haline geldi demektir. Bu aşamada daha doğrusu bundan sonraki süreçte benzer şekilde beslenme öneriliyor. Yulaf ise sonsuza kadar aynı şekilde beslenme rutininin vazgeçilmez bir parçası olarak size eşlik edecek.

Dukan Diyetinin Sonuçları ve Olası Yan Etkileri

Doğru ve kontrollü bir şekilde yapıldığında bu diyet oldukça etkilidir. Bu da diyetin, yıllardır popülerliğini korumasında büyük bir etkendir. Ancak her diyette olduğu gibi dukan diyetinde de önceden bilmenin faydalı olacağı bazı yan etkiler vardır. Bu yan etkiler aşağıdaki gibidir.

  • Gut hastalığı: Bu diyette yüksek miktarda hayvansal protein alındığından gut hastalığına ve yüksek proteine neden olmaktadır. Ayrıca bu kadar fazla et tüketimi uzun vadede birçok farklı rahatsızlığa davet çıkarmaktadır. Bu durum da beslenme ve diyetetik uzmanları arasında görüş ayrılıklarına sebep olmaktadır.
  • Kronik hastalıkların tetiklenmesi: Yapılan araştırmalara göre dukan diyetinin bazı kronik hastalıkları tetikleyebildiği görülmektedir.
  • Ani kilo artışı: Diyeti yanlış zamanda sonlandırırsanız ters etki yaratarak daha fazla kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle alanında uzman bir beslenme ve diyetetik uzmanına danışarak diyete başlamanız gerekmektedir.

Örnek Dukan Diyeti Listesi

dukan diyeti

Dukan diyetinin içeriğinden ve nasıl yapılması gerektiğinden kısaca bahsettik. Bu bölümde ise bir günlük örnek bir birinci aşama diyet listesi paylaşacağız. Ancak unutmayın her diyette olduğu gibi öncesinde belenme ve diyetetik uzmanına danışmanızda fayda var. Bunun sebebi, her kişinin farklı bünyeye sahip olmasıdır.

Paylaştığımız listeye ek olarak bir buçuk litre su tüketmeyi de unutmayın.

Sabah kahvaltısı:

  • Şekersiz çay ya da kahve
  • Az yağlı süzme peynir
  • Izgara tavuk göğsü

Öğle yemeği:

  • Haşlanmış et
  • Az yağlı yoğurt

Çay saati:

  • Tarçınlı ve yulaf kepekli gözleme

Akşam yemeği:

  • Sarımsaklı tavuk dilimleri

Bu listeyi baz alarak Dukan diyeti yapabilirsiniz.

Unutmamalısınız ki her kişinin diyeti kendine özel olmalıdır. Bundan dolayı, eğer diyet yapmak istiyorsanız diyetisyeninize başvurun.

Bu gönderiyi paylaş

Leave a Reply

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

CAPTCHA image

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55