Diyete başladığınız anda beslenme düzeninizdeki değişiklik tuvalet düzeninizi değiştirebilir ve kabızlık yaşamanıza sebep olabilir. Bu durum bağırsak yapısının ve bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerin yeni beslenme düzenine karşı adapte olmaya çalışırken geliştirdiği geçici bir reaksiyondur.
Bu durumun çözümü aslında çok da zor değil!
Kabızlık Sorunları için Doğru Diyet Programları
1.İlk adım beslenmemizdeki lif kaynaklarını arttırmak.
Peki, hangi besinlerin lif içeriği yüksek? Brokoli, karnabahar, havuç, bal kabağı, pırasa, soğan, sarımsak, tatlı patates, pancar, enginar gibi sebzeler, elma, narenciye türü meyveler, bezelye, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller lif içeriği yüksek besinlerden bazıları. Bu besinlerin tüketimini arttırmak kabızlığınızın düzelmesi konusunda yardımcı olacaktır.
2.Yeterli su içtiğinizden emin olun.
Yeterli su içip içmediğinizi idrar renginizden kontrol edebilirsiniz. Açık renkli idrar yeterli su içtiğinizi gösterir. Vücudunuza ihtiyacı olan suyu vermezseniz kabızlık kaçınılmaz olacaktır.
3.Yeterli magnezyum aldığınızdan emin olun.
Beslenmeyle elde edebileceğimiz doğal magnezyum kaynakları: Avokado, kakao, keten tohumu, chia tohumu, kabak çekirdeği, yağlı tohumlar, muz, yeşil yapraklı sebzeler magnezyum açısından zengin olan besinlerdir. Bu besinlere beslenme düzeninde yer vermek kabızlık yaşamamak için oldukça önemlidir.
4.Prebiyotik ve probiyotik tüketiminizi arttırın.
Fermente besinlerde bulunan sağlıklı bakteriler bağırsak düzenini sağlamada en büyük destekçilerimizden biri. Bu nedenle ev yapımı turşu, yoğurt ve sirke tüketimini ihmal etmemek gerekir.
5.Fiziksel aktivitenizi arttırın.
Yeterli fiziksel egzersiz bağırsaklardaki peristaltik (ileri doğru) hareketleri artırır ve kabızlık oluşmasına engel olur.
Uzman Diyetisyen Şevval Baybaş