kosuyolurezonans

Okaliptus Yağı Faydaları Nelerdir?

Okaliptus Yağı Faydaları Nelerdir?

Banu Horoz | 16 January 2023 | 09:00


Birden fazla fonksiyonda kullanılabilen okaliptus yağı özellikle son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Birçok faydası bulunan bu yağı insanlar bitki, çay ve yağ formlarında kullanıyor. Okaliptüs bitkisinin yağını elde etmek için yapraklarından buhar damıtma yöntemi kullanılıyor. Uçucu bir yağ olan bu bitki, tedavi edici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

Okaliptüsün ana vatanı Avustralya olarak bilinmektedir. Familyası ise Mersingillerdir. Portekiz, İspanya, Kaliforniya'da yetiştiriliyor. eğer gerekli koşullar sağlanırsa bu bitkiler 100 metreyi geçecek kadar büyüyebilyorlar. Bu nedenle okaliptus ağaçları dünyadaki en uzun ağaçlar arasına giriyor. Dünya üzerinde 700'den fazla okaliptus çeşidi var. Bu bitkinin bilinen diğer isimleri; çöl kurutan ve sıtma ağacıdır.

Okaliptus Yağı Ne İşe Yarar?

okaliptus yağıOkaliptus yağının özellikleri aşağıda yer almaktadır.

  • Ağrı kesici
  • Koku giderici
  • Diüretik
  • Yara iyileştirici
  • Balgam söktürücü
  • Antiviral
  • Antibakteriyel
  • Antienflamatuvar
  • Rejenerasyon
  • Yatıştırıcı

İnsan vücudunda birçok olumlu etki yaratan okaliptus yağı, en çok solunum yollarına sağladığı fayda ile tanınıyor. Balgam söktürücü etkisiyle üst solunumun iyileşmesini destekleyen yağ, buhar banyosunun ardından kullanılmasının sonucunda nefes açıcı ve ferahlatıcı özellikler de sağlıyor.

Kozmetik, gıda, sağlık ve temizlik ürünlerinde kullanılan bu yağ kronik rahatsızlıklarla başa çıkmada büyük etkiler sağlıyor. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan KOAH, grip, bronşit, astım, sinüzit gibi hastalıkların tedavi sürecinde etkisi vardır. Ancak, bu yağın, 6 yaşından büyük çocuklara uygulanması gerekmektedir. Cilt sorunlarına ve yaraların çabuk iyileşmesine de yardımcı olan okaliptus yağı antibakteriyel özellik barındırıyor. Ayrıca, mantar gibi cilt problemlerinin tedavisi de bu bitkinin sayesinde gerçekleşiyor. Okaliptus yağının tek başına kullanılması ve diğer uçucu yağlarla birleştirilmemesi, etkisini kaybetmeden kullanılması açısından önem sağlıyor. Ayrıca bu yağın seyreltilmeden kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü saf haliyle uygulanan yağ, yanıklara neden olabiliyor.

Okaliptus Yağı Nasıl Kullanılır?

Bitkisel ürün satışı yağan mağaza, online alışveriş siteleri ve aktarlar üzerinden temin edilebiliyor. Okaliptus yağı işlevselliği ile tercih edilen bir yağ olduğu için satın almak için ulaşımda zorlanılmıyor.

  • Bu yağ ve zeytinyağı ile bir karışım hazırlanarak sırt, ense, göğüs, boğaz gibi alanlara masaj yapılarak uygulanabiliyor.
  • Çeşitli maddelerle karıştırılarak vücut için yoğun nemlendirici görevinde kullanılıyor.
  • Su bazlarına ve baz yağlarına karıştırılarak kullanıldığı takdirde sinek ısırığı olan yere sürülmesi şişlik ve kızarıklığın hafiflemesinde büyük rol oynuyor. Aynı zamanda olası sinek ısırıklarını da engellemiş oluyor.
  • Derin bir kaba 5-10 damla okaliptus yağı koyarak gözler ve baş kapalı olacak şekilde buhar banyosu yapmak ve buharı etrafa yaymamak için havlu kullanmak da cildi rahatlatmada etkili oluyor.
  • Koltuk altı kararmaları ve ciltteki ton eşitsizlikleri üzerine bir karışım halinde düzenli şekilde uygulandığında gözle görülür bir fark yaratıyor. Cilt rengini açmak isteyenler bir kâse yoğurdun içerisine birkaç damla yağ damlatıp sorunlu bölgeye uygulayabilir.
  • Diş bakımında gargara yapmak için su ile karıştırılarak kullanılıyor.
  • Astım hastaları, olası bir astım krizi nöbeti anında birkaç damla yağı göğüs bölgesine damlatıp göğüs bölgesine masaj yapabilir. Çünkü okaliptus yağı faydaları başında nefes darlığına çözüm de gelmektedir.
  • Şampuanlar veya banyo suyuna da ilave edilerek kullanılabiliyor. Yağ, özellikle yağlı saçlar için arındırma sağlıyor ve kepek oluşumunu önleyen bir görev görüyor. Saç köklerinin ise daha çok hava almasını sağlıyor.
  • Haftada bir ya da iki kere maske halinde yüze uygulamak siyah nokta ve sivilcelerden arınmaya destek sağlıyor.
  • Soğuk algınlıkları geçiren bir kişi ilk olarak 500 ml suyu 40 derece olana kadar ısıtıyor. Ardından içerisine 2-3 damla okaliptus yağı ilave etmesi ve karışımı günde 1-2 defa soluması gerekiyor.
  • Yağlı cilt yapısına sahip olanlar ilk olarak salatalık dilimlerini yüz derisinde ovuyor. Sonrasında salata suyu ve bir tatlı kaşığı yağı karıştırıyor. Bu karışımı ciltlerine sürüp bekletiyorlar. Düzenli kullanımı sonucunda ciltteki sebumu da dengeliyor.

Yukarıda saydığımız şekillerde okaliptus yağının faydalarından siz de faydalanabilirsiniz.

Okaliptus Yağı Vücuda Sürülür mü?

Bu yağ okaliptüs bitkisinden elde edildiği için doğal bir ağrı kesici özelliği de sağlaması nedeniyle vücut için kullanılabiliyor. Cilde sürüldüğü zaman şişkinliği indiren yapısı ve kas ağrılarını kesme özelliğiyle fayda sağlıyor. Romatizmal hastalıklara da çok iyi gelen bu yağ kas sertliklerini azaltarak eklemlerdeki ağrıları da dindiriyor.

Okaliptus yağı çok güçlü bir karışım olması nedeniyle tek kullanıldığı zaman zararlı sonuçlar bırakabiliyor. Bu nedenle farklı yağlarla karıştırılarak yoğunluğunun seyreltilerek kullanılması öneriliyor. Bunun dışında vücuda dinginlik vermek, diş çürümesine iyi gelmek, ateşi azaltmak, yaraları iyileştirmek, cildi ve saçı beslemek için de vücuda uygulanıyor. Hijyen açısından da yararları olan bu yağ dezenfektan görevi de üstleniyor. Kuru ciltler için bu bitkiden elde edilen yağ, limon ve bal karışımı vücuda sürüp 10 dakika beklettikten sonra yıkamak cildin yumuşamasını sağlıyor.

Okaliptus Yağı Öksürüğe İyi Gelir mi?

Okaliptus yağının ciğerleri açmaya, kronik rahatsızlıklara ve öksürüğe çok iyi geldiği biliniyor. Eski çağlardan beri öksürüğü azaltmak için kullanılan bu yağ, aktif ilaçların bazılarının bileşenlerinde de kullanılıyor. Grip veya soğuk algınlığının getirdiği öksürüğün önüne geçiyor. Göğüs ve boğaz bölgesi gibi tetikleyici alanlara sürüldüğü zaman öksürük semptomlarını azalttığı da gözlemleniyor.

Ayrıca bu yağ sayesinde ciğerlerin dolu hissedilmesine rağmen öksürüldüğü anda ağza bir şey gelmemesine karşı balgam sökücü özelliği bulunuyor. Yağı buharlaşmış halde nefes içine çekmek, göğüsteki mukusun ağız yoluyla sökülerek dışarı atılmasını da sağlıyor. Sinüzit ve astım gibi kronikleşmiş hastalıkların da yardımcısı haline dönüşüyor. Mukus zarlarının okaliptus yağıyla reaksiyona girmesi sonucunda mukuslar gevşeyerek göğüsten dışarıya atılıyor.

Okaliptus Yağını Kimler Kullanamaz?

okaliptus yağıHassas cilt, hamilelik, bronşiyal astım hastaları, yüksek tansiyonu olanlar, atrofik rinit, 6 yaş altı çocuklar ve epilepsi gibi durumlarda bu yağ kullanılamıyor. Ayrıca diğer aromatik yağlar ve homeopatik ilaçlarla birleştirilmesi de tavsiye edilmiyor. Bunun dışında son kullanım tarihinin bitmiş olması, gereğinden fazla miktarda kullanılması, yanlış kullanılması gibi durumlarda da kullanılması tehlike yaratıyor. Okaliptus yağının son kullanma tarihinin geçmemesi ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor. Çok uzun süre bekletilen yağın bileşiminde çok güçlü alerjen bilinen oksi peroksitler zararlı hale dönüşüyor.

Yakın zamanda ameliyat olacak kişiler bu yağı kullanamıyor. Çünkü kan şekeri seviyesinde değişikliklere yol açtığı için ameliyat olacak kişilere olumsuz etki sağlıyor. Bu nedenle geçirilen herhangi bir tıbbi işlemde en az 2 hafta önceden yağ kullanılmıyor. Ayrıca fazla miktarda kullanılan yağ yoğun baş ağrısı yapıyor. Bu nedenle oldukça dikkatli kullanılması gerekiyor.Bunun dışında okaliptus yağı kişilerde yan etkiler veya alerjilere yol açabiliyor. Yan etkilere yol açan kişiler mide ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kasılma gibi etkiler gösteriyor. Bazı zamanlarda ise bu etkiler cilt tahrişi de olabiliyor. Bilinçsiz kullanımının yapılması çok tehlikeli olan bu yağ, cilde ham halde sürülünce cilt kızarıklığı, alerjik reaksiyon, kaşıntı ve hafif karıncalanma yapıyor. Okaliptus yağı kullandığında olumsuz sonuçlar yaşayan kişilerin doktora gitmesi ve bu yağı kullanmaması gerekmektedir.

 

1-Okaliptus Yağı Nasıl Kullanılır?

Okaliptus Avustralya’da yetişen, boyları yaklaşık 100 metreyi bulan bitkilerdir.  Okaliptus bitki, çay ve yağ biçiminde insanlar tarafından kullanılır. Solunum problemleri, cilt sorunları için çözüm olan bu bitkinin yağı masaj biçiminde kullanılır. Aktar, mağaza ve online yollar aracılığıyla kişinin elde edebileceği okaliptus yağı daha fazla tercih edilir. Bu yağ masaj ile vücuda uygulanır fakat uygulanmadan önce bir miktar su ile karıştırılması gerekir. Nemlendirici özelliği olan okaliptus buhar yöntemiyle de kullanılır. Fakat cilde uygulanırken göze değmemesi gerekir.

Ana vatanı Avustralya olan okaliptus Portekiz, İspanya ve Kaliforniya’da da yetişen bir bitkinin. Bu bitkinin alt sınıflarına da dünyanın başka noktalarında rastlanır. Yağı buhar damıtma yöntemiyle elde edilir. Çeşitli aktarlarda bu bitkiye ulaşıldığı gibi yağına da ulaşılabilir. Aynı zamanda kimi mağazalar ve online alışveriş uygulamalarından da okaliptus yağı temin edilir. Kuru ciltte nemlendirici görevi gören, dezenfektan için de kullanılan okaliptus yağını bulmak kolaydır.

Okaliptus yağı şampuanlara ya da banyo suyuna karıştırılarak saçlara uygulanır. Saça canlılık kazandıran bu yağ, kepekli ve yağlı saçlar için bir çözümdür. Saç diplerinin temizlenmesini sağlar. Böylece daha fazla hava alan saçlar güçlenir, dökülmesi azalır. Yağ ile hacim kazanan saçlarda koparak dökülme azalır. Çünkü temiz olan kökler daha az yıpranır. Saçlar güçlenir. Okaliptus yağı bu sayede saçların dökülmesini engeller. Saçları daha parlak ve güçlü bir görünüme kavuşturur.

Solunum yollarında yaşanan bazı sorunlarda okaliptus yağı alternatif olarak kullanılır. Geçmişte öksürüğü azaltmak için kullanılır. Öyle ki bu soruna dair olan kimi ilaçların bileşenlerinde de bu bitki kullanılır. Okaliptus yağı göğse ve boğaz bölgesine sürülerek kullanılır. Bu kullanım ile öksürük semptomları azalır. Bu yağ yaptığı etki ile balgam atılmasını da sağlar. Böylece kişi daha rahat nefes alır. Ayrıca bu bitki astım ve sinüzit gibi hastalıklarda yardımcı olur.

Okaliptus yağı bitkiseldir. Fakat bu onu tamamen güvenli kılmaz. Çünkü bazı kişilerde yan etkiye sebep olur. Yan etkiler yağı kullanan kişiler üzerinde farklılık gösterir. Vücuda sürülerek ya da buhar yöntemiyle uygulanan okaliptus yağı; mide ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kasılma, cilt tahrişi gibi çeşitli yan etkileri vardır. Solunum ve cilt problemleri için kullanılan bu bitkinin etkisi kişiye göre değişim gösterir. Ayrıca ameliyat olacak olan kişilerin ameliyat sürecinden önce bu yağı kullanmamaları gerekir.

Bu gönderiyi paylaş

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun