Vücudun kendi immün/bağışıklık sisteminin kendi dokusu üzerinde oluşturduğu tahribat modern tıp tarafından otoimmün hastalık olarak tanımlanmaktadır.
Hipotiroid ve Haşimato Tiroid hastalıkları da otoimmün hastalıklar içinde sınıflandırılır. Bu sınıflandırmada bulunan hastalıklar aşağıda liste formunda verilmiştir.
Otoimmün hastalıklar:
- Haşimato Tiroid
- Romatoid Artrit
- Fibromiyalji
- Diyabet
- Lupus
- Sedef Hastalığı
- Behçet Hastalığı
- Çölyak Hastalığı
- Multipl Skleroz
- Ankilozan Spondilit
- Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF)
- Sjögren Sendromu
Çoğu otoimmün hastalığın sebebi bilinmemektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalara göre vücutta oluşan bu immün reaksiyonun kronik stres, genetiği değiştirilmiş gıdaların fazla tüketimi, patojen ve toksinlere maruz kalma gibi çevresel faktörler sonucu oluştuğu gösterilmektedir.
Haşimato Tiroid ve Hipotiroid de bu aileye dahil olduğu için sebep noktasında aynı veriyi sunmaktadır.
Bu yabancı maddeler immün sistemde deri, vajinal kanal veya sindirim kanalı gibi vücut bariyerlerini aşarak reaksiyon oluştururlar. Fakat genellikle geçirgenliğin bağırsaklar yoluyla olduğu bilinmektedir.
Otoimmün Hastalıklarda Rafine Şeker Tehlikesi
Vücuda fazla miktarda alınan rafine şeker bağırsaklarda bulunan iyi bakterileri azaltıp, zararlı yani patojen bakterileri arttırır. Bağırsak yüzeyini koruyan iyi bakteriler azalınca bağırsak hassas hale gelir. Bu durumda glüten (buğday, arpa, çavdar vb.), laktoz kazein (süt ve süt ürünleri), ve Lektin (kurubaklagil) gibi maddeler bağırsak yüzeyine zarar vererek bağırsak yüzeyinde delikler/geçitler oluştururlar.
Sağlıklı bağırsak seçici geçirgendir, yani vücuda yararlı olan şeyleri kana alırken zararları olan şeyleri almaz ve dışkıyla atar fakat glüten, laktoz, kazein ve Lektin gibi maddelerle hasar görmüş bağırsak bunu yapamaz ve kana geçmemesi gereken toksin, katkı maddeleri, sindirilmemiş gıda maddeleri kana geçer. Kanda bulunmaması gereken maddeler kana karıştığı için vücut immün yanıt oluşturur. Kana karışan bu zararlı maddelerle savaşır. Fakat bağırsak onarılmazsa immün yanıt durmaz ve geçirgen/sızdıran bağırsak sonucu vücuda giren yabancı maddeler vücutta uzun süreli ve düşük dereceli inflamasyona yol açarlar.
Haşimato Tiroid ve Hipotiroid hastalarının da sağlıklı bağırsak dokusuna ihtiyaçları vardır.
İmmün yanıtın uzun süre aktif olması moleküler mimikri adı verilen duruma sebep olabilir. Moleküler mimikri, vücuda giren zararlı maddelerle vücut hücreleri arasındaki moleküler benzerliktir. Savaş halinde olan immün sistem, kendi vücut dokusuyla zararlı maddeyi karıştırır ve kendi dokusuna da saldırır. Bunun sonucunda otoimmün hastalıklar oluşur.
Yapılan çalışmalarda glütenle (arpa, buğday, çavdar vb.)
Hipotiroid ve Haşimato Tiroid’in
, kırmızı etle MS’in (Multiple Skleroz), kazein ve laktozla Romatoid Artrit'in ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Kliniğimizde otoimmün hastalıkların tedavisinde laktozsuz, glutensiz ve kişinin durumuna özel olarak lektinsiz ve kazeinsiz bir beslenme programı uygulanmaktadır. Biorezonans ile glüten, laktoz ve kazein içeren gıdalara karşı iştah kapatılarak beslenmeyi zorlanmadan yapmanız sağlanmaktadır. Aynı zamanda otoimmün hastalıkların önemli nedenlerinden olan depresyon, stres, kaygı gibi problemler de biorezonans yöntemi uygulanan ruhsal dengeleme seansları ile azaltılmaktadır.
Uzm. Dyt. Yeşim Çolak