Doğanın Bize Hediyesi: Klorella Mucizesi
Klorella, mavi-yeşil algler grubunda yer alan yapılan çalışmalara göre genetik yapısı 2.5 milyar yıldır hiç değişmeyen tek hücreli tatlı su yosunudur ve vücuda sayısız faydası vardır. Bitki değildir ancak yüksek klorofil içeriği sayesinde verimli bir şekilde fotosentez yapar ve bu nedenle çok güçlü bir “temizleyici”dir.
Protein içeriği yaklaşık %65’dir, aynı gramajdaki kırmızı etten 12 kat daha fazla protein içerir. Aynı zamanda ilaç yapımında da kullanılan Klorella, başta ABD ve Kanada olmak üzere Japonya’da da besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.
⭐İçinde çok çeşitli
“antioksidanlar” barındırır.
A, B2, B3, demir, iyot, çinko, magnezyum, fosfor, kalsiyum, potasyum vitamin ve minerallerini yüksek miktarda içerir ve günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.
Beyin, kalp ve diğer organlar için iyileştirici olduğu bilinen GLA’nın en iyi kaynaklarından biridir ve doğada GLA yanında DHA, omega-3, omega-6 yağ asitleri, SOD, phycocyanib, zeaxanthin ve 2000’den fazla enzimi bir arada içeren tek besin kaynağıdır.
İçeriğindeki “fikosiyanin (phycocyanin)” sayesinde mavi-yeşil rengindedir ve bu madde kansere karşı savaştığı bilinen en güçlü fitokimyasallardan biridir.
CGF (klorella büyüme faktörü) isimli madde sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Ve bu maddenin kanseri önlediği, beyin hücreleri ve sinir sistemini koruduğu ile ilgili bulgular vardır.
İçeriğinde bulunan “sülfür bileşikleri” vücuttaki ağır metal, tarım ilacı ve benzer toksiklere bağlanarak bu maddelerin vücuttan atılımını sağlar.
Alternative Therapies in Health and Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bağışıklığı güçlendirdiği, yüksek tansiyonu düşürdüğü, kolesterol seviyelerini olumlu yönde etkilediği ve yara
iyileşmesini desteklediği belirlenmiştir.
Bunların dışında fibromiyalji, ülseratif kolit, hepatit C, metabolik sendrom gibi durumlarda da fayda sağlayabileceği belirtilmiştir.
Klorella takviyesinin ishal, mide bulantısı, mide krampları şeklinde yan etkileri görülebilmektedir ve hamile ve emziren kadınların kullanmasında sakınca olabilir.
Diyetisyen Şevval Şahin