koşuyolu rezonans

+90 216 545 45 55

Varis Nedir?
  1. Home
  2. Genel
  3. Varis Nedir?
Varis Nedir

Varis Nedir?

Varis Nedir?

Varisli damarlar, genellikle mavi veya koyu mor renkte görünen genişlemiş, şişmiş, kıvrımlı damarlardır. Tipik olarak bacaklarda, ya bacağın iç kısmında ya da dizin arkasında görülürler.

Damarlardaki hatalı veya hasarlı kapakçıklar kanın yanlış yönde akmasına veya birikmesine izin verdiğinde gelişirler. Tüm yetişkinlerin %23’ünden fazlasının varisli damarlardan etkilendiği düşünülmektedir.

Varis Nasıl Tedavi Edilir?

Bir kişide herhangi bir belirti veya rahatsızlık yoksa ve varisli damarların görüntüsü rahatsız etmiyorsa, tedavi gerekli olmayabilir. Varisli damarları olan çoğu kişi, kompresyon çorapları gibi ev ilaçlarından yeterince rahatlama sağlayabilir.

Bununla birlikte, bir kişinin kolayca iyileşmeyen semptomları varsa, ağrıyı veya rahatsızlığı azaltmak veya bacak ülserleri, ciltte renk değişikliği veya şişlik gibi komplikasyonları ele almak için tıbbi tedaviye ihtiyaç duyabilir.

Varis Nedir

Ameliyat

Varisli damarlar büyükse, cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir. Bu genellikle genel anestezi altında yapılır. Çoğu durumda hasta aynı gün evine gidebilir. Ancak, her iki bacakta da ameliyat gerekiyorsa, bir geceyi hastanede geçirmeleri gerekebilir.

Lazer tedavileri genellikle daha küçük damarları ve ayrıca örümcek damarlarını kapatmak için kullanılır. Damara güçlü ışık patlamaları uygulanır ve damar yavaş yavaş solup kaybolur.

Ligasyon ve Sıyırma

İki kesi yapılır: biri hastanın kasığına yakın hedef damarın üst kısmında, diğeri ise bacağın daha aşağısında, ayak bileği veya dizde. Damarın üst kısmı bağlanır ve mühürlenir. İnce, esnek bir tel damarın altından geçirilir ve ardından damarı da beraberinde götürerek dışarı çekilir.

Bu prosedür genellikle hastanede kalmayı gerektirmez. Ligasyon ve stripping bazen morarma, kanama ve ağrıya neden olabilir. Çok nadir durumlarda, bacak toplardamarında kan pıhtısı oluşması anlamına gelen derin ven trombozu (DVT) görülebilir.

Ameliyattan sonra çoğu hasta birkaç gün içinde iyileşmeye başlayacaktır, ancak işe ve diğer normal görevlerine dönmeden önce birkaç haftaya ihtiyaçları olabilir. İyileşme süresi boyunca varis çorabı giymeleri gerekecektir.

Skleroterapi

Hekim küçük ve orta büyüklükteki varisli damarlara bir kimyasal enjekte eder, bu da onları yaralar ve kapatır. Birkaç hafta sonra solmaları gerekir. Bir damara birden fazla kez enjekte edilmesi gerekebilir.

Radyofrekans Ablasyonu

Doktor, ultrason taraması yardımıyla dizin üstünde veya altında küçük bir kesi yapar. Daha sonra damara dar bir tüp veya kateter geçirirler.

Doktor daha sonra katetere radyofrekans enerjisi yayan bir prob yerleştirir. Radyofrekans enerjisi damarı ısıtarak duvarlarının çökmesine, etkili bir şekilde kapanmasına ve mühürlenmesine neden olur. Bu prosedür daha büyük varisli damarlar için tercih edilir. Radyofrekans ablasyonu genellikle lokal anestezi ile yapılır.

Endovenöz Lazer Tedavisi

Hastanın damarına bir kateter yerleştirilir. Daha sonra kateterden küçük bir lazer geçirerek hedef damarın üst kısmına yerleştirir ve kısa enerji patlamaları vererek damarı ısıtıp kapatır.

Bir ultrason taraması yardımıyla doktor lazeri damar boyunca ilerleterek yavaş yavaş yakar ve tüm damarı kapatır. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. Bir miktar sinir hasarı olabilir, ancak bu genellikle kısa sürelidir.

Varis Nedir

Varisleri Damarların Evde Tedavisi ve Önlenmesi?

Kişi ağrıyı iyileştirmek ve varisli damarlarının kötüleşmesini önlemek için evde önlemler alabilir.

Bu önlemler şunları içerir:

  • Uzun süre ayakta durmaktan kaçının.
  • Kilo verin veya sağlıklı kilonuzu koruyun, ekstra kilo almaktan kaçının.
  • Dolaşımınızı iyileştirmek için egzersiz yapın.
  • Kompresyon çorapları veya çorapları kullanın.
  • Zaten varisli damarlarınız varsa, yeni varisli damarları önlemek için bu adımları atmalısınız. Ayrıca dinlenirken veya uyurken bacaklarınızı yüksekte tutarak kan akışını sağlamalısınız.

Ayrıca reçetesiz satılan birçok doğal tedavi, genellikle topikal kremler ve yumuşatıcılar da mevcuttur. Bunlar ağrıyı yatıştırmaya ve rahatlığı artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca varisli damarların genel görünümünü de iyileştirebilirler.

Varis çorapları kişinin bacaklarını sıkar ve dolaşımı iyileştirir. Ayak bilekleri çevresinde sıkı, bacağın yukarısında ise gevşektir. Bu şekilde varis çorapları, yerçekimine karşı yukarı ve kalbe doğru uygun kan akışını teşvik eder. Varis çorapları rahatsızlık, ağrı ve şişmeye yardımcı olabilir, ancak araştırmalar varisli damarların kötüleşmesini durdurup durdurmadığını veya hatta önleyip önlemediğini doğrulamamıştır. Yapılan çalışmalar karışık ve çelişkili sonuçlar vermiştir.

Bu sebeple herhangi bir yöntem seçmeden önce her zaman doktorunuzla tedavi seçenekleriniz ve riskler hakkında konuşmalısınız.

 

 

 

 

Diyetisyen Aleyna Kalender

Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir? Varis Nedir?

Bu gönderiyi paylaş

Leave a Reply

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun

CAPTCHA image

Bu, spam’ı önlememize yardımcı olur, teşekkür ederiz.

Son Yazılar

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

error: İçerik Koruması