kosuyolurezonans

Candida Belirtileri Nelerdir?

Candida Belirtileri Nelerdir?

Dr. Mürsel Yavuz | 10 December 2021 | 10:06


Başta romatoid artrit olmak üzere birçok otoimmun hastalığın, irritable barsak sendromu, fibromiyalji, tiroid problemleri, egzama, polikistik over, kronik ağrı, kronik halsizlik gibi şikayetlerin arkasında yatan problemin candida mantarı olabileceğini biliyor musunuz?

Candida vücudumuzda barsak, gözler, kulaklar, mide, vajina, mesane gibi bölgelerinde bulunabilen bir çeşit mantar türüdür.  Kontrolsüz olarak kullandığımız antibiyotikler, mide ilaçları, doğum kontrol hapları, kortizon gibi ilaçların yanı sıra beslenmemizde rafine şekerli ve unlu gıdaların olması, alkol kullanımı, ağır metal maruziyeti gibi durumlar bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri sayısında azalmaya ve göreceli olarak zararlı bakteri sayısında ve mantar miktarında artışlara sebep olur. Bu mantarın fazlalığı; gaz, şişkinlik gibi bağırsak sorunlarına, çeşitli vücut ağrılarına, duygu durum bozukluğuna, hormonal problemlere yol açabilen bir durumdur.

Candida İyileşme Krizi Belirtileri

Candida Belirtileri Nelerdir?

Aslında diyet yaparken yaşadığımız tatlı ve şeker krizlerinin baş sorumlusu da candida diyebiliriz. Yani biz şekerli gıdalar tükettikçe bağırsaklarımızdaki mantarın miktarı artmakta, bağırsaklardaki mantar miktarı arttıkça şekerli gıda tüketme isteğimiz artmaktadır. Bu kısır döngü maalesef birçok danışanımızda gördüğümüz ortak klinik tablolardan biridir.

Peki vücudumuzda artışını gösteren belirtiler nelerdir?

  1. Bağımlılık derecesinde şeker, ekmek gibi karbonhidrat içeren gıdalara düşkün olmak,
  2. Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim problemleri yaşamak,
  3. Kronik yorgunluk, enerjisizlik yaşamak,
  4. Çok fazla üşümek ve vücut ısısında düşüş yaşamak,
  5. Gözlerde problemler,
  6. Baş ağrısı ve migren atakları yaşamak,
  7. Saç dökülmesi ve vücutta kuruluk yaşamak,
  8. Tiroid problemleri yaşamak,
  9. Huzursuz, sinirlilik, anksiyete, depresyon, boşluk hissi ve hafıza kayıpları,
  10. Kadınlarda hormonal sıkıntılar, ağrılı ve düzensiz regl dönemi, cinsel isteksizlik, kısırlık gibi problemlerin yanı sıra sık sık idrar yolu enfeksiyonları ve vajinal akıntı problemleri
  11. Erkeklerde cinsel isteksizlik ve ereksiyon problemi,
  12. Ağızda yaralar, aft ve beyaz lekeler oluşması

gibi problemlerden en az 6 tanesi görülüyorsa mantar fazlalığı var demektir. Bir diğer tabirle bağışıklık sistemimizin zayıf olması mantar sayısının artmasıyla doğru orantılı diyebiliriz.

Candida Nasıl Tedavi Edilir?

Candida Nasıl Tedavi Edilir?

Bu mantar fazlalığını tedavi edebilmek için bir süre beslenme düzeninizden bazı gıda gruplarını çıkartmanız gerekir. Bunlar;

  1. Şeker ve şeker içeren gıdalar
  2. Süt ve süt ürünleri
  3. Glüten içeren gıdalar
  4. Lektin içeren gıdalar

Yine mantarın fazlalığını tedavi edebilmek için;

  1. Sarımsak ve soğan
  2. Ev yapımı elma sirkesi
  3. Omega 3
  4. Hindistan cevizi yağı
  5. Kekik yağı
  6. Zencefil
  7. Rezene
  8. Zeytin yaprağı ekstresi
  9. Üzüm çekirdeği ekstresi

gibi ürünleri kullanmak da bağışıklık sistemimizi destekleyerek  tedavide daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır.

Uzm. Dyt. Şevval Şahin

Sık Sorulan Sorular

Asıl adı Candida Albicans olan Candida mantarı organ, kas ve kemik ağrılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra vücut ısısında düşüş, kokulara karşı alerjik reaksiyon ve sindirim problemlerine yol açar. Ayrıca cilde çabuk morarma, egzama, formal değişiklikler, iltihaplanma ve kronik yorgunluk Candida semptomları arasındadır.

Vücutta aşırı ürediğinde ortaya çıkan Candida mantarı, doğal besinler ve ilaçlarla tedavi edilebilen bir enfeksiyondur. Doğal besinler arasında elma sirkesi, deniz yosunu, zencefil, kabak çekirdeği, limon, şalgam, soğan, sarımsak ile Hindistan cevizi, avokado ve zeytinyağı mevcuttur. Ayrıca bağırsak ve vajinal Candida’ların tedavisinde bazı kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır.

Kötü beslenmeye bağlı gelişen Candida enfeksiyonunu iyileştirmenin en iyi yolu doğru beslenme yöntemleridir. Özellikle karbonhidrat ve şekerden uzak durulmalıdır. Ayrıca basit şeker içeren yiyecekler, nişastalı sebzeler ve alkol tüketilmemelidir. Bunun dışında zerdeçal, takviye gıda, hindistancevizi yağı ve sarımsak gibi mantar önleyici besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.

Vücutta hiçbir hastalığa neden olmadan var olan çok sayıda Candida mantarı vardır. Bu mantarlar deri florası, üst solunum yolu, vajina, bağırsak ve ağızda bulunmaktadır. Kısacası vücuda yararlı olan doğal bir üyedir. Fırsatçı patojen olarak adlandırılan bağışıklık sisteminin düştüğü durumlarda ve Candida bulunduğu bölgede yüzeysel veya derin mantar enfeksiyonlarına yol açar.

İnsan vücudundaki Candida mantarı kan testleriyle belirlenen bir enfeksiyon türüdür. Çünkü vücut, mantarın gereğinden fazla çoğaldığını algılamaya başladığında enfeksiyona karşı antikor üretmeye başlar. Bu durumda kan analizlerinde bu antikorların varlığı belirlenmektedir. Ayrıca mantar toksinleri sızıntılı bağırsak sendromuna yol açarak vücudun asit-baz dengesini bozar. Bunun sonucunda mantar üremesi kontrolden çıkarak kronikleşir.

Bu gönderiyi paylaş

Bize Ulaşın

+90 216 545 45 55

Randevu Oluşturun