Havaların ısınmaya başlaması ile fazla kilolarından rahatsız olan herkes, hızlı bir şekilde kilo vermenin yollarını aramaya başladı bile. Yaza hazırlık için uygulanan şok diyetler, detoks programları, ağır egzersizler kilo vermek isteyen kişilerin uyguladığı yöntemlerden sadece birkaçı. Bireyler genellikle hızlı bir şekilde kilo vermek istedikleri için ağır programları tercih eder. Fakat kilo vermek bir ya da iki haftaya sıkıştırılabilecek bir olay değildir.
Kalıcı olarak kilo vermek, düzenli ve sağlıklı beslenmekten geçer. Burada kriter az yemek değil, tüm besinlerden dengeli bir şekilde tüketmektir. Hızlı zayıflama yöntemleri deneyen kişiler kilo verme sürecinin belki de en önemli noktası olan beslenme konusunda hata yapar. Bu bağlamda şok diyetler ya da detoks programları, hızlı zayıflama yöntemleri uygulayan kişilerde geri dönüşü olmayan ağır hasarlara sebebiyet verir. Bu yüzden hızlı zayıflama yöntemleri tehlikeli çözümlerdendir.
Hızlı Zayıflamak Zararlı Mı?
Herkes kilo vermenin kolay bir iş olmadığını bilir. Ciddi sağlık sonuçları doğuran çok sayıda ‘mucize diyet’ vardır. Vücudun bu yeni yaşam biçimine yavaş yavaş alışması ve vücut için sağlıklı bir dengeyi koruması için sabır çok önemlidir.
Temel sorunlardan biri, birçok insanın sadece kilo vermek değil, bunu olabildiğince çabuk yapmak istemesidir ancak bunun vücuda zararlı olabileceği unutulmamalı. Ayrıca hızla verdiğiniz kilolar, aynı hızla ve hatta daha fazla olarak geri alınır. Verilen kilonun hızlı bir şekilde geri alınmasının sebebi ise verilen kilonun yağ değil, kas ya da su olmasıdır. Vücutta kaybettiğiniz kas ya da su tartıda eksiyi gösterse bile fiziksel olarak incelme sağlamaz. Bu yüzden kilo verirken dengeli ve düzenli beslenmenin yanında istikrarlı olarak yapacağınız egzersizler, sizi nihai hedefinize ulaştıracak.
Hızlı Zayıflamanın Zararları
Kısa sürede çok kilo vermenizi sağlayan hızlı diyetler sağlık için çok ciddi riskler oluşturması nedeniyle zararlıdır. Hem doktorlar hem de beslenme uzmanları bu ‘şok diyet’ adıyla da anılan diyet sistemini önermez. Bu bağlamda hızlı bir şekilde kilo vermenin vücudunuzda birtakım geçici ve kalıcı hasarlara yol açması muhtemel bir sondur. Peki hızlı zayıflamanın zararları nelerdir? Gelin bunların cevaplarına hep birlikte bakalım.
- Dehidrasyon,
- Kronik yorgunluk,
- Ruh hali değişiklikleri,
- Kas yaralanması riski,
- Kemiklerin zayıflaması,
- Yeme bozuklukları,
Hızlı kilo vermenin zararlarıdır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, güvenli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenin en iyi yolu; bir uzman tarafından kontrol edilen, yavaş ve sürekli kilo vermeyi içeren (haftada bir veya iki kilodan fazla olmamak kaydıyla) beslenme ile tamamlanması gereken bir diyettir. Diyet fiziksel egzersiz ile kombine edildiğinde en verimli sonuç alınacaktır. Çünkü tek başına diyet ya da tek başına egzersizin pek de bir anlamı yoktur. Yani hızlı zayıflama yöntemleri sağlıklı geri dönüt alabileceğiniz bir yöntem değildir.
Hızlı Zayıflama Ne Gibi Sorunlar Yaratır?
Hızlı zayıflamanın vücutta yaratabileceği olumsuzluklar yukarıdaki gibidir. Şimdi gelin hızlı zayıflama yöntemlerinin vücutta yaratabileceği olumsuzlukların detaylarını inceleyelim.
- Dehidrasyon: Mucize diyetlerin pek çoğu sıvı kaybına dayanan hacim ve kilo kaybıdır. Bu durum bariz bir dehidrasyon riski oluşturur. Kanın ana bileşenlerinden birinin su olduğunu unutmayın. Bu nedenle vücuttaki sıvının önemli ölçüde kaybı, kanın kalınlaşmasına neden olacak ve sonuç olarak kardiyovasküler ve böbrek sorunları riskini artıracaktır.
- Ruh hali değişiklikleri: Sürekli yorgunluk ve uyku bozukluğunun yanı sıra hızlı zayıflama yöntemleri ile ortaya çıkan huysuzluk ve umutsuzluk ani ve sürekli ruh hali değişimlerine neden olacaktır.
- Kas yaralanması riski: Hızlı kilo vermenin en önemli sorunlarından biri, vücuttaki sıvı kütlesinde gerçekleşecek olan azalmadır. Buna bağlı olarak kas zayıflamaları gündelik hayatınızda yaptığınız basit harekette bile ağır sonuçlar almanıza neden olabilir.
- Kemiklerin zayıflaması: Bu diyetlerdeki besin eksikliği de kemik kütlesini etkileyerek kemikleri zayıflatır ve kırılma olasılığını artırır.
- Yeme bozuklukları: Hızlı kilo verme düşüncesinin takıntıya dönüştüğü kişilerde uzun vadede yeme bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Çok hızlı kilo vererek yaşadığınız en büyük risklerden daha önce bahsetmiştik. Bu ciddi sağlık komplikasyonlarının ötesinde, aşağıdakiler gibi başka sorunlar da ortaya çıkabilir.
- Baş dönmesi,
- Soğuk duygu,
- Sinirlilik,
- Kas krampları,
- Kabızlık,
- İshal,
Hızlı bir şekilde zayıflamak istediğinizde başınıza gelecek olaylardır.
1 Haftada Kaç Kilo Verilir?
Kilo verme süreci herkes için standart bir düzlemde ilerlemez. Yaş, cinsiyet, metabolizma hızı, menopoz gibi faktörlere bağlı olarak kilo verme hızı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ayrıca sahip olduğunuz kiloya bağlı olarak da kilo verme süreniz farklılaşabilir. Örneğin daha yüksek kilolara sahip bireyler ilk aşamada hızlı bir şekilde kilo kaybetmektedir. Fakat aynı durum 60 kilo bir birey için geçerli değildir.
Hızlı zayıflama yöntemleri gibi alternatiflere başvuran bireylerin en çok merak ettiği soruların başında ‘1 haftada kaç kilo verilir?’ gelmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu sorunun genel geçer bir cevabı yoktur. Fakat bir hafta içerisinde 5 kilo gibi rakamlar son derece hayal ürünüdür, gerçeklikle hiçbir alakası yoktur. Bu tarz durumlarda kaybedilen yağ değil sıvı kaybıdır. Sıvı kaybı ise bedeninizde fiziksel bir incelme sağlamaz.
Hızlı Kilo Verme
Konu kilo vermek olduğunda en azından sağlıklı bir şekilde kiloları yok edecek mucizeler yoktur. Ayda 10 kilodan fazla kaybetmek vücutta ciddi problemleri de beraberinde getirir.
Haftada en fazla 1-2 kilo verilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde verilen kilolarda vücut herhangi bir hasar görmez. Vücut kilo verme sürecinin getirdiklerine kolay bir şekilde uyum sağlar ve kilo kaybı kademeli bir şekilde gerçekleştir. Kademeli kilo kaybı ancak beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve tabii ki günlük egzersizle tamamlanması ile elde edilir. Diyet ve egzersiz arasındaki bu sabitlik ile 2-3 ay geçtiğinde sağlığımızı bozmadan ve vücudumuzun sınırlarını zorlamadan kalıcı kilolar verdiğimiz anlamına gelmektedir.
Hızlı Kilo Verme Yöntemleri
Hızlı kilo vermek pek çok kişinin hayalidir. Bunun için hızlı zayıflama yöntemleri de mevcuttur. Fakat hızlı zayıflama yöntemleri tehlikeli çözümlerdendir. Bu yüzden hızlı zayıflama yöntemleri olarak uzun süre tok tutan besinlerden faydalanmak en ideal yöntemdir. Düzenli bir yemek ve atıştırma programı izleyin. Düzenli bir program izlerseniz açlığınızı daha iyi yönetebileceksiniz. Öğün atlamak gün içinde normalden daha fazla yemenize neden olabilir. Üç ana öğününüze 1 veya 2 sağlıklı atıştırmalık eklemek açlığınızı frenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca daha fazla meyve ve daha fazla sebze tüketin. Meyve ve sebzeler tok hissetmenizi sağlarken kalp sağlığınız için de fayda sağlayacaktır.
Biorezonans Yöntemi ile Zayıflama
Biorezonans, kuantum fiziği ilkelerine dayanan, hastalıkların teşhis ve tedavisi için alternatif bir yöntemdir. Her hücrenin, her organın ve hatta her organizmanın tanımlanabilen ve düzenlenebilen belirli elektromanyetik frekansları vardır; elektromanyetik alan düzenli ise vücut sağlıklıdır, değil ise hastalıklar ortaya çıkar.
Biorezonans bağımlıkla mücadele tedavisinde kullanılmaktadır. Peki bunun kilo verme ile ilgisi nedir? Bireylerin karbonhidrat bağımlılıklarını azaltarak kötü beslenme alışkanlıklarından vazgeçmesi sağlanır. Örneğin; hamur işleri, rafine şeker, kola ya da kahve gibi besinler insan vücudunda bağımlılık yaratmaktadır. Biorezonans yöntemi ile zayıflama sayesinde bu kötü beslenme düzeni rutinlerinizi bırakarak daha sağlıklı beslenme alışkanlığı edinirsiniz. Bu da zayıflama sürecinizi hızlandırır.